Witajcie. Zamierzam kupić Iphone, pewnie będzie to model używany, chociaż biorę pod uwagę nowy. Na co zwrócić uwagę przy odbiorze?
Który model?
na zużycie baterii
I prawdopodobną liczbę lat do zakończenia wsparcia technicznego
Ja bym dodał, że musi być odblokowany. Iphone (także teraz android). Jak nie zostało odpowiednio odpięte konto / przygotowany do sprzedaży (np. pochodzi z kradzieży) to można użyć jako przycisk do papieru, lub na części zamienne (i to pewnie nie wszystkie części…).
tak, to bardzo ważne. Jeżeli nie kupuje się z Firmy Krzak, to powinno być okej - ale należy mieć pewność. Inaczej można go użyć głównie w charakterze paletki
Gwarancję. Lepiej dopłacić nawet kilkaset zł, ale mieć gwarancję, bo w razie awarii naprawy są mocno kłopotliwe, a wychodzą czasami problemy po np. miesiącu.
Z tego co widzę nawet w hurtowni są dostępne obecnie firmy, które odnawiają i dają 24 miesiące gwarancji na sprzęt, ceny widzę mają znośne.
Ukradziony spis, ale w sumie się sprawdza przy kupowaniu używek:
-
Czujnik światła.
-
Aparat przód (zdjęcie plus wideo).
-
Aparat tył jak wyżej.
-
Głośniki są stereo więc telefon poziomo na YT.
-
Czujnik zbliżeniowy.
-
Indukcyjne ładowanie.
-
Port lightning.
-
Touch/Face ID.
-
Podwójne tapnięcie/ściągnięcie czy zjedzie ekran na dół (może być wyłączone w Ustawieniach).
-
Przyciski boczne + suwak od wyciszania.
-
Latarka (na każdym poziomie).
-
Internet.
-
Wifi.
-
GPS.
-
Zadzwonić do kogoś.
-
Dyktafon.
-
Dotyk wszędzie (notatnik i zamazać cały ekran).
-
Zajrzeć do AppStore.
-
Wywołać Siri i zapytać np. o pogodę.
-
3D/Haptic Touch.
-
True Tone.
-
Night shift.
-
Czy numer IMEI zgadza się z tym na pudełku.
-
Sprawdzić numer seryjny na stronie Apple.
-
AirDrop coś rozesłać od siebie.
Jesli jednak o mnie chodzi to uważam, że lepiej jest zakupić nowy model. Szczególnie, że Iphone’a kupujesz zwykle na dobrych kilka lat. Sam obecnie się zastanawiam nad Iphone pro max
Nie pykła reklama, link nie chce działać .
Proszę mu nie podpowiadać na czym polega błąd.
Błąd to jest taki, że 128GB to obecnie jednak trochę mało
Myślę czasami nad Iphonem, ale… tak kiedyś wziąłem sobie od mojej szwagierki… Nie wiem czy mógłbym sie przestawic z androida na ios.
Moim zdaniem, jeśli jesteś zadowolony z Androida, nie warto.
Tak na dobrą sprawę, bez różnicy. Kiedyś iOS był o wiele lepszy, dzisiaj już w telefonach nie bardzo, w tabletach nadal jest lepszy.
No, powiem Ci serio. masakra jakaś dla mnie. Nie umiałem się w tym połapać. Poza tym jak na każdy taki telefon też trzeba zakupić etui np na iphone 14 Etui na iPhone 14 | Hama Mobile. Ja mam akurat Xiaomi i zamawiałem z Allegro, w sklepie rtv agd jak brałem telefon na raty to poprosiłem jeszcze o folie i tak mi to do niczego nakleili, że dzisiaj mi to wszystko odstaje, w sensie odkleja się.
Dokładnie. Nie ma sensu wydawać pieniędzy, żeby się potem męczyć.