Kupno Karty graficznej

Witam. Mam zamiar zakupić sobie kartę graficzną natomiast mam problem bo chciałbym by mój komputer dał sobie z nią rade, więc was pytam o pomoc :slight_smile:

Parametry

Procesor: AMD ATHLON 643200+ BOX S939

Plyta Główna: GIGABYTE GA-K8NXP-9 NF4 S939 SATA/L/F/PX

Pamięć RAM: 3gb DDR

dysk: CAVIAR-200GB WD200JD SATA 8mb

Karta graf.: CLUB 3d GeForce 6600 256MC DDR/128bit TV/DVI PCI-Express (stara kart. graf)

Karta Muzyczna: Soundblaster 24bit live.

Monitor: LG LCD FLATRON L1953S

Zasilacz: Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460W

Jaką karte graficzną polecacie, no i prosiłbym bez jakichś kosmicznych cen :D. Czekam na wasze propozycję. Z góry dziękuje i pozdrawiam :slight_smile:

a jakaś konkretna kwota ? dla jednych kosmiczna cena to 1500pln a dla drugich to 500pln konkretnie do jakiej kwoty?

Może nawet uciągniesz HD4850, a jak nie to weź sobie jakąś Nvidie 9800 GT albo możę 9600 GT. < Ceny w zakresie 450-650

Dodane 25.01.2009 (N) 16:01

Może nawet uciągniesz HD4850, a jak nie to weź sobie jakąś Nvidie 9800 GT albo możę 9600 GT. < Ceny w zakresie 450-650

masz zamiar wymienić płytę główną i procesor w najbliższym czasie?

jeśli nie to chyba nic wiecej niż taki HD4650 czy HD3850 DDR3 nie warto brać do tego procesora .

no jakos tak w 500zł chciałbym sie zmieścić. Ale radeony off jakoś nie mam przekonania do nich :stuck_out_tongue:

Radeony z seri 48X0 są dużo wydajniejsze od nvidi. Moim zdanie nie ma co ładować w taki procesor 4850. MAX to 9600 albo odpowiednik.

Drozdu:

Pozbieraj jeszcze trochę kasy i albo kup sobie nowy komputer, albo wymień AMD ATHLON 643200+ BOX S939, wraz z CLUB 3d GeForce 6600 256MC DDR/128bit TV/DVI PCI-Express (stara kart. graf).

Nie ma sensu brać jakiegoś HD48xx, bądź 98xx. Procesor mocno spowalniałby grafikę.

Uzbieraj ~1000zł i kup sobie AMD Athlon 64 6xxx X2 , wtedy dużo bardziej opłacać się będzie kupować Radeona HD 48xx bądź 98xx.

Pozdrawiam :slight_smile:

Dodane 25.01.2009 (N) 21:34

BTW: Reyder, poczytaj mojego siga… Fan boy ATI/AMD?.. 0mg.

Przeczytaj…

A niby czemu nie radeony? Bardo chętnie posłucham twojej wypowiedzi…

hmm wiecie co nad procesorem też myślałem natomiast istnieje chociaż jeszcze jakiś dobry co podejdzie pod moją płyte główną?

NIE

drozdu pod tą płytę nie kupisz za dobrego procka. Najwyżej Athlon™ 64 X2 ale i tak to będzie za mało :frowning:

Drozdu:

Polecałbym Ci GeForce 9800GTX/9800GTX+.

Wszystkie z wymienionych tutaj kart dobrze by Ci chodziły, ale z racji, że masz chipset Nvidii, zakup Radeonów jest nieopłacalny.

Ale tak jak mówiłem, kupisz nową kartę i wykorzystasz maksymalnie ~50/70% jej mocy. Najpierw lepiej wymienić procesor. Możesz spokojnie brać AMD Athlona X2. Tylko nie wiem, czy z tym nie wiążę się kupno nowego zasilacza.

BTW: Zastanawiają mnie wypowiedzi innych, polecających Radeony. Nie żebym był fanboy’em nVidii, ale nawet nie spojrzeliście na model płyty głównej. Google nie boli. Napisane jak byk “NVIDIA nForce4 Ultra”. Nieładnie.

EDIT:

Reyder, AMD Athlon’ y z serii 6000 x2 będą na pewno lepsze niż ten jedno-rdzeniowiec :wink: Co prawda nie wykorzystają 100% karty, ale z 80-90% na pewno.

chipset nie ma tu nic do gadania by Radeon działał, w wydajności nie ma różnicy czy Radeon jest zamontowany na płycie opartej na chipsecie Nvidii czy na chipsecie AMD.

AMD/ATi działałoby, ale nie z taką wydajnością jak na chipsecie AMD. Dla porównania widziałem gdzieś wydajność Intelka na chipie nVidii i na chipie Intela. Różnice były niemałe.

Dodane 26.01.2009 (Pn) 15:50

A po co ma się marnować chipset nVidii na Radeonie? :slight_smile:

Cię chyba…

Zauważ, że w chipsetach intela aż do serii procesorów i7 kontroler pamięci jest W CHIPSECIE a nie W PROCESORZE, stąd różnica w wydajności chipsetów. Na tej samej zasadzie wyglądały różnice w wydajności chipsetów VIA i nV na AMD K7.

loltoFFik skończ się ośmieszać, jeszcze Athlona X2 6000+ polecasz by wsadził w socket 939 widać jak znasz się :x

To panowie jak możecie zapodajcie jakieś linki do procków bo z 6000+ widziałem jedynie sockety 940 ;x

Byłby dobry gdybyś miał płytę z socketem am2 oraz ramy DDR2, a tak nawet nie wsadzisz go bo masz socket 939 a on ma otwory na 939 piny a procek am2 ma 940 piny, kolejne to jest to że 6000+ ma kontroler DDR2 to tym bardziej nie będzie działać.

Tu masz

http://www.allegro.pl/48880_athlon_64_x … view=gtext

Niestety są drogie :frowning:

W który poście poleciłem jednordzeniowiec ?? I co ma do marki karty chipset ?? :x Gościu nie ośmieszaj się

A co do procesora to są za drogie. Nie opłaca się kupywać pod socket S939

Sorry, moja wina. Pomyliłem modele procesorów.

A w którym poście napisałem, że poleciłeś jednordzeniowiec?? Rzucasz się jakbym cie obraził nie wiadomo czym. Po prostu napisałem, że ten będzie lepszy od tego jednordzeniowca co posiada Drozdu…