Pozbieraj jeszcze trochę kasy i albo kup sobie nowy komputer, albo wymień AMD ATHLON 643200+ BOX S939, wraz z CLUB 3d GeForce 6600 256MC DDR/128bit TV/DVI PCI-Express (stara kart. graf).
Nie ma sensu brać jakiegoś HD48xx, bądź 98xx. Procesor mocno spowalniałby grafikę.
Uzbieraj ~1000zł i kup sobie AMD Athlon 64 6xxx X2 , wtedy dużo bardziej opłacać się będzie kupować Radeona HD 48xx bądź 98xx.
Pozdrawiam
– Dodane 25.01.2009 (N) 21:34 –
BTW: Reyder, poczytaj mojego siga… Fan boy ATI/AMD?.. 0mg.
Wszystkie z wymienionych tutaj kart dobrze by Ci chodziły, ale z racji, że masz chipset Nvidii, zakup Radeonów jest nieopłacalny.
Ale tak jak mówiłem, kupisz nową kartę i wykorzystasz maksymalnie ~50/70% jej mocy. Najpierw lepiej wymienić procesor. Możesz spokojnie brać AMD Athlona X2. Tylko nie wiem, czy z tym nie wiążę się kupno nowego zasilacza.
BTW: Zastanawiają mnie wypowiedzi innych, polecających Radeony. Nie żebym był fanboy’em nVidii, ale nawet nie spojrzeliście na model płyty głównej. Google nie boli. Napisane jak byk “NVIDIA nForce4 Ultra”. Nieładnie.
EDIT:
Reyder, AMD Athlon’ y z serii 6000 x2 będą na pewno lepsze niż ten jedno-rdzeniowiec Co prawda nie wykorzystają 100% karty, ale z 80-90% na pewno.
chipset nie ma tu nic do gadania by Radeon działał, w wydajności nie ma różnicy czy Radeon jest zamontowany na płycie opartej na chipsecie Nvidii czy na chipsecie AMD.
AMD/ATi działałoby, ale nie z taką wydajnością jak na chipsecie AMD. Dla porównania widziałem gdzieś wydajność Intelka na chipie nVidii i na chipie Intela. Różnice były niemałe.
– Dodane 26.01.2009 (Pn) 15:50 –
A po co ma się marnować chipset nVidii na Radeonie?
Zauważ, że w chipsetach intela aż do serii procesorów i7 kontroler pamięci jest W CHIPSECIE a nie W PROCESORZE, stąd różnica w wydajności chipsetów. Na tej samej zasadzie wyglądały różnice w wydajności chipsetów VIA i nV na AMD K7.
Byłby dobry gdybyś miał płytę z socketem am2 oraz ramy DDR2, a tak nawet nie wsadzisz go bo masz socket 939 a on ma otwory na 939 piny a procek am2 ma 940 piny, kolejne to jest to że 6000+ ma kontroler DDR2 to tym bardziej nie będzie działać.
A w którym poście napisałem, że poleciłeś jednordzeniowiec?? Rzucasz się jakbym cie obraził nie wiadomo czym. Po prostu napisałem, że ten będzie lepszy od tego jednordzeniowca co posiada Drozdu…