Witam, posiadam
Procesor AMD FX 8350 4GHz 8 rdzeni
Karta radeon rx 460 2gb
Ram 8gb 2 kości goodram
Płyta gigabyte 970 gaming
Moje pytanie to jaką kartę graficzną do 1000zl mógłbym kupić żeby poprawić wydajności sprzętu? I czy musi być to radeon czy może być z konkurencji bo gdzieś wyczytałem że lepiej trzymać się tej samej marki co mam procesor ale gdzie indziej czytałem że nie ma to znaczenia,
Zasilacz będę również wymieniał i 600w starczy prawda?
I czy dokupienie jeszcze jednej kości ramu żeby mieć go 12 wpłynie znacząco na wydajności czy raczej będzie to niewielka zmiana?
Silentium lub lepszy tak, Akyga czy Bandit Power, nie.
Planujesz wymiane niedługo? Bo platforma całkowicie już przestarzała, max dla niej to jakos rx 570/1060. Z nowych 1650 Super byś mógł, ale bym poszedł w 1660(najlepiej super), będzie do przeniesienia do nowego.
Na 100% nie 1 x 4, a raczej 2x2 o ile pójdą. Zyk bezie, ale … najsłabszy procek jest.
Jak mam 2 kości po 4gb to mogę dołożyć jeszcze 2x2gb? Zawsze myślałem że trzeba dokładać tymi samymi rozmiarami
No jakoś w przeciągu 2 miesięcy bym wymienił i 570 4gb myślisz że była by spoko ta? No domyślam się że w cyberpunka na nim nie pogram
Na razie kart nie ma, a te które są mają mocno zawyżone ceny.
Na RX570 teoretycznie da się pograć w Cyberpunka, na średnich detalach.
Różnica między kartami będzie na tyle niewielka, że wymiana chyba jest nieopłacalna. Przybędzie mniej niż 50% klatek. Jako że seria 500 to w zasadzie lekko podkręcona 400, obydwie karty należą do tej samej generacji.
Może na wiosnę coś się wyklaruje. Obecnie RX570 jest nieopłacalna, choć to jedyna sensowna do gier karta poniżej 1000 złotych. Ale miesiąc temu jeszcze kosztowała 750 złotych i za 750 złotych były jeszcze GTX1650 Super (teraz bywają po 1200 złotych, o ile bywają).
Teoretycznie coś pokroju RTX3050 6GB powinno pojawić się w cenie poniżej 1000 złotych, ale kiedy się pojawi, a przede wszystkim kiedy wreszcie da się po prostu pójść do sklepu i kupić jakąkolwiek kartę, to nie wiadomo. Co najmniej w lutym.
A teoretycznie wymianę karty na jakąś wiele lepsza będzie mi ograniczać płyta główna? Pytam teoretycznie na przyszłość, rozumiem że dokładanie drugiej takiej samej karty również mija się z celem?
Zalezy od szcześcia, czasami działa tak, a czasami inaczej. Jak nie obsadzisz wszystkich slotów, z równym ram na kanał, to dual odpadnie.
Całkowicie. 1060/rx 5880 to jest abnsolutny max i z tym rpocesorem i płytą już nic nie ugrasz. Dlatego 1660 będzie już mocno na wyrost, o sli nawet nie myśl.
A jeśli włożyłbym 2x4gb to musiałoby spasować co nie?
Z czasem napewno i płyta i procek pójdą w odstawkę ale narazie jak wymienie kartę ponieważ szwankuje to powinienem być zadowolony ponieważ nie gram w najnowsze produkcję czasami zdąży się LOL ale ten cyberpunk mnie trochę kusi i chyba pójdę w strone 570 4gb na testach na yt z moim procesorem nie było najgorzej a ja jestem z tych że jak już w coś gram z fabułą to chodzi mi o nią w drugiej kolejności o detale
Tylko nie bierz nowej ze sklepu, choć z drugiej strony z używanych masz 90% na koparkę, but jest ryzyko, jest zabawa.
A dlaczego nie nówkę?
… bo 700 zł za 4 letnią kartę da tylko Brajanek, za niewiele więcej jest 1650S/1660. Nie ma sensu, …
czyli wg cb lepiej kupić jedną z nich tak ?
Nie jedną, a poczekaj na spadek 1660(super) po świętach, to akurat bezie najbardziej opłacalne.
to chyba tak zrobie , czyli można łaczyc intela z AMD bez żadnych problemów tak ?
Obecnie masz AMD, ale jak chcesz iść w Intela, to niżej i3-10000 nie wchodź, żadne starsze generacje okazyjnie. 1660(S) + i3-10000 będzie fajnym połączeniem do gier.
Ale mój AMD FX 8350 z 1660s bedzie normalnie współgrał tak ? sorki że tak dopytuje ale w sprawach sprzętu jestem zielony
Pytasz, czy zadziała? Bezproblemowo.
Pytasz, czy karta wyciągnie 100%? Nie.
Będziesz miał sporego bottlenecka rzędu 25%, dlatego mówię, że mocniejsze karty ograniczy Ci procek.
Jednak nie brałbym słabszej, jeżeli dopuszczasz wymiane z I3-10000/Ryzenem 3100 będzie idealnie współgrała 1660S.
FX-8350 Eight-Core & GeForce GTX 1660 Ti | Bottleneck calculator | PC Builds (pc-builds.com)