Kupno Laptopa

Hej wszystkim,

i od razu na wstepie przepraszam ze ledwie po zalogowaniu zakladam nowy temat. Wszystko dlatego, ze potrzebuje fachowej porady w sprawie kupna laptopa a sama sie na tym nie bardzo znam.

Zaczne od tego do czego go potrzebuje. Mysle ze jak wiekszosc, standardowo, do muzyki, filmow, internetu i pisania pracy (licencjackiej, magisterskiej itd). Nie gram w zadne gry, ani nie uzywam zadnych programow graficznych. Chcialabym jedynie zeby twardy dysk mial pojemnosc od 80 do 120 GB, pamiec RAM 1024 MB. Jestem w stanie przeznaczyc na zakup do 3500;

Zastanawiam sie rowniez czy kupowac nowy komputer z Vista czy pozostac przy XP. A jesli inwestowac w Viste to czy Home Basic czy Home Premium…

Bardzo prosilabym o jakiekolwiek rady…

Narazie zwrocilam uwage na HP Compaq 7300 , HP Pavilion dv6326

i na

Asus Z92M-Q115A

to

bo nie duża różnica w cenie ale jednak ja bym został przy XP

hp nx7300 to dobry wybor na te potrzeby, ktore wymieniasz - jest w dobrej budzie no i core2 duo…

dv6326 jest ooidobny to modelu, ktory posiadam… innymi slowy polecam 7300 :wink:

czyli ogolnie odradzasz Paviliony?

a Toshiba czy Fujitsu siemens o podobnych parametrach? co bys polecil?

ja polecam benq r55 moje skromne marzenie :slight_smile:

http://allegro.pl/item190018744_nowy_be … linux.html

tak się prezentuje

faktycznie ladniutki :mrgreen:

dziekuje wszystkim ktorzy sie odezwali :slight_smile:

a ja jeszcze wynalazlam taka Toshibe sat A100-784

bardzo przekonal mnie fakt tych 3,5h pracy na baterii…

czy ktos moze sie wypowiedziec na ten temat?

Nie szkoda ci tyle pieniędzy ? Na takie Twoje skromne wymagania wystarczy laptop do 2500 zł.

Zobacz ten => Toshiba Satellite L30-10W

Jeżeli dysk 60 GB to dla Ciebie za mało to napisz do nich aby ci wmontowali taki jaki chcesz.

Chyba, że kasa nie gra roli. Tylko najpierw napisz czy odpowiada ci ten, który podałem.

Robinhio, ta L30-10W jest naprawde w pozadku i dokladnie…na moje skromne wymagania parametrowo i cenowo idealna. Tamte interesowaly mnie wlasnie ze wzgledu na pojemnosc dysku, w tej chwili dysponuje 40GB i wiekszosc muzyki trzymam na plytach, nie mowiac o filmach. Dlatego zalezalo mi na ciut wiekszym.

Czy to nie jest problem aby do tego laptopa zostal wbudowany wiekszy dysk? Jaki to moze byc koszt dodatkowy?

Nie jest problem. Wybierasz sklep internetowy i tam piszesz do nich emaila a najlepiej telefonicznie i mówisz im, że do tego modelu laptopa chcesz mieć dysk np. 80 GB lub większy. Nie jest to duzy wydatek. Dopłata coś do 50-150 zł w zaleznosci od marki i pojemnosci twardego dysku.

Przy okazji dobrze by było pójśc do Media Markt czy sklepu komputerowego i pooglądać laptopy na zywo. Zobaczyć jak sie sprawuje matryca, kąt, kolory i w ogóle ergonomia. Zwróć uwage czy chcesz ekrany matowe czy lustrzane typu Glare, Super Glare,CrystalBrite,TruBrite. Lustrzane jak wiadomo odbijają (widzisz siebie jak w lustrze) i czasami to przeszkadza i męczy wzrok. Z matowymi nie ma problemu ale wtedy są mniejsze kąty widzenia. Najlepiej tak jak piszę sprawdzic to w róznych oświetleniach i warunkach.

ja bym mimo wszystko sie trzymal tego hp 7300

lub… własnie na niego trafiłem: nx7400

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=38668

HP jest ok - ale wlasnie w tej budzie co wkleilem - Paviliona posiadam i moge stwierdzic ze jest to dobry laptop ale do domu - nie do noszenia wszedzie ze soba :stuck_out_tongue:

pozdrawiam i zycze udanego wyboru

benq r55 i żaden inny :stuck_out_tongue: , wszystkie podane dysponują głównie intelowską kartą graficzną oraz nie mają bluetooth’a , zdecydowanie odradzam konstrukcje na celeronach :slight_smile:

Mieszcząc się w kwocie 3500 zł możesz także zakupić Acera Aspire 5110. Procesor AMD Turion x2 64, 512Mb DDR2, matryca 15,4 cala, napęd DVD multi, HDD 120 Gb SATA, 4xUSB, FireWire, Bluetooth, Irda, czytnik kart pamięci, karty rozszerzeń i najważniejsze - grafika ATI radeon X1600. Do lapka standardowo dołączany jest Win MCE pl/eng.

Zdaje sobie sprawę, że Acer nie jest zbyt popularną marką, lecz to już mój 3 laptop tej firmy i nie narzekam, wręcz odwrotnie - rewelacja. Sądząc jednak po opiniach na innych forach - jestem po prostu szczęściarzem.

Polecam tego lapka - trzeba tylko o niego dbać, jak o każdego innego zresztą. Pozdrawiam wszystkich i przypominam, że o gustach ani o zawartości portfela dżentelmeni nie dyskutują. :smiley:

acery sie sypią, malo ramu, turion wolniejszy od core 2 duo, gówniany system operacyjny :slight_smile: ale i tak waty uwagi :stuck_out_tongue: