Witam
Poszukuję laptopa nie będzie służył do gier (czasem w cos pogram ale nie zależy mi na tym )
Bardziej bym chcial sie pobawić w montaże w obróbki filmów grafika
Możecie cos polecić ?
Myślę do okolo 4000zl (jesli jest wart moge doplacic)
Witam
Poszukuję laptopa nie będzie służył do gier (czasem w cos pogram ale nie zależy mi na tym )
Bardziej bym chcial sie pobawić w montaże w obróbki filmów grafika
Możecie cos polecić ?
Myślę do okolo 4000zl (jesli jest wart moge doplacic)
Będziesz podpinać pod monitor zewnętrzny, czy tylko na laptopowym się będziesz męczyć? Ma być z naciskiem na mobilność czy nie ma to większego znaczenia czy waży 1,6kg czy 2,5kg?
W tej cenie już 1650 z co najmniej i5/ ryzenem 8 wątkowym masz. Aczkolwiek monitor usilnie doradzany
Jest możliwość podłączenia pod monitor (aktualnie mam 2 wolno stojace i sie kurza)
Waga nie ma dla mnie znaczenia
Jestem kompletnie zielony w laptopach wiec liczę na waszą pomoc jak i wyjaśnienie czemu wlasnie ten laptop
Przed chwilą dostałem informacje bo pytalem kolego o zdanie na temat tego laptopa : https://www.neonet.pl/laptopy/msi-gl63-8re-843pl-i7-8750h-8gb-1tb-gtx-1060-6gb-15-6-w10.html?gclid=CjwKCAjw_uDsBRAMEiwAaFiHa670zoKuo36dFW_0x-Wn0sHrwTX7cRj9hkoACO8CHF71-P0DcrZufRoCFwsQAvD_BwE
I dostałem informacje żeby nie brać napewno to z i7
Do około 4tysięcy najlepsze są konfiguracje cos jak ta, ramu tylko dodać nieco. Chyba była też alternatywa na 4 rdzeniowych/8 wątkowych ryzenach, a marka producenta… wsio jedno https://www.x-kom.pl/p/503100-notebook-laptop-156-msi-gl63-i5-9300h-8gb-256-gtx1650.html
A coś na ryzenie mozecie polecić? Ten gl63 z i5 ciekawy tylko czy on by byl najoptymalniejszy powiedzmy do tych 4.4k(max) (laik)
wydaje mi się, ze tal, znaczy sa mocniejsze, ale tu karta+ procek dobrze zbalansowana. Z czerwonych np. takie, niedostępne. https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-tuf-gaming-fx505dt-al027t-ryzen-7-3750h-8gb-512gb-ssd-gtx1650-win10h-stealth-black
Ogólnie 1650 +16 GB RAM + procesor 4 rdzenie/8 wątków i5 8/9xxx, lub Ryzen. Tyle specyfikacji do 4 tysięcy będzie max, więcej… nie wiem czy sens.
Ja proponuje MSI GF63 ale nie 8RC tylko 8RD (mam taki - tlatego polecam) - w prawdzie to laptop do gier (czerwony smok przy starcie, czerwona klawiatura) ale jest super (cienki, cichy, nie grzeje sie i ma wmiare dobra matryce)
W przypadku laptopa różnica między 1050Ti a 1650 jest żadna (to nie są karty zewnętrzne i to nie jest 1650Ti) - ale mówi o 1050Ti dla 8RD a nie o 1050 dla 8RC
Absolutnie się nie zgodzę 1650 ma spory zysk nad 1050ti, oczywiście w laptopach obie sa obcięte, ale zarówno 1050 i 1650 bazowo miały niskie tdp, czyli nie trzeba było ich obcinać tak mocno jak np. 2070. Różnica w cenach nie jest wielka, a karty nie wymienisz wiec nawet te kilkanaście procent pesymistycznie licząc jest istotne.
Może ASUS?
Fajny sprzęcik, i7-8565U, 8GB RAM, 512GB SSD 2 M.2. Dokupić musisz tylko system Grafika MX250 spokojnie wystarczy, do pogrania od czasu do czasu i do montażu.
Toś strzelił, karta dedykowana na poziomie niemalże integry w Ryzenach i nowych Inteli to już lepiej brać bez karty, zakup elektro złomu …bez sensu;-)
Po pierwsze - napisał, że nie zależy mu na graniu.
Po drugie grafika starczy, żeby zagrać w jakieś proste indyki, lub starsze gry - https://www.youtube.com/watch?v=9AJfJwqpmNk
Po co mu RXT 2060 Hyper Ultra Edition skoro napisał wyraźnie że mu na tym nie zależy
Po co dopłacać w ogóle do tej grafy skoro niepotrzebna ? Nie taniej bez lub ew. AMD z Vegą lub poczekać na nową generację Intela:)? Wyjdzie taniej i…chłodniej.
Czekać można w nieskonczoność.
Napisał również, że w czasem coś by mógł pograć. Ja to rozumiem tak, że odpalę jakiegoś indyka, starą grę, emulator itp nie Cyberpunka czy RDR2.
Tak, tylko do 4 tysięcy są spokojnie 1650, pomijając już 1050 wszystkie. Wrzucenie super pro dysku na m2 do po prostu robienie z klienta idioty Zwykłe SSD byłoby ze 2x tańsze, a za różnicy można by mieć ta głupia gołą 1050, tylko w gotowym kadłubku karty sklep nie wymieni, towar sprzedać trza, czyli kusimy m2 dyskiem
Ośmieszyłeś się narzekanie na grafikę, to teraz bierzesz się za dysk? Później będziesz marudzi bo CPU może być lepsze, jakby ekranu nie było? Przejdź się na spacer.
Stwierdzam fakty. Do laptopa, który jest źle zbalansowany wsadza się drogi dysk i na niego łapie klienta.
Oczywiście, będę. Bo procesor też do kitu. wersja 15 W z U. Znacznie lepsze są 35W i5, wątków tyle samo i rdzenii a zegar stabilniejszy (lepsze chłodzenie i wyższy budżet energetyczny).
Skoro i o niej mowa, to nie zdziwiłbym się m250 w wersji energooszczędnej, która też jest o kant…rozbić, 1/3 słabsza od regularnej.
Właśnie wróciłem i również oz drowie, w tym i nerwy, zalecam zadbać
Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/16GB/480 GTX1650
Matryca FULL HD matowa IPS, procesor 8 generacji 4 rdzeniowy (w przypadku modelu z i7H 6 rdzeni), ciekawy design stonowany i elegancki, wygodna podświetlana klawiatura, miejsce na dodatkowy dysk SATA.
Ewentualnie z wydajniejszym procesorem kosztem mniejszego dysku i ramu.
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/8GB/256 GTX1650