Czesc,znalazlem oferte gdzie firma sprzedaje nowe laptopy ktore nie sa juz w sprzedazy sklepowej.Z tego co pisal sprzedawca laptopy sa nowe z papierami naklejkami,gwarancja 3 miesiace bo producent acer nie oferuje juz wsparcia.Cena prawie polowe tego co bylo kilka lat temu.Nie znam sie na tym dlatego zapytam brac takiego laptopa? Niby gwarancja 3 miesiace wiec jak sa jakies wady to chyba wyjdzie przez ten czas? Jakie moga byc minusy takiego lezakowania w magazynie przez lata np slaba bateria?
Tak, bateria może być w gorszym stanie, opakowanie może być np pogniecione no i gwarancja znacznie krótsza.
Także bateryjka BIOSu! Mimo wszystko to są drobiazgi. Ważne, do czego ma służyć ten laptop, jaka jego specyfikacja itp.
Ja osobiście odradzam tego typu sprzętów, nawet nie wiadomo jak był magazynowany.
Podaj więcej informacji odnośnie laptopa
-
Kwota przeznaczona na zakup:
-
Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
-
Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
-
Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
-
Osobiste preferencje:
-
System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)
Na zakup nowego produktu w sklepie standardem jest gwarancja 2 lata, to wynika z ustawy. Outlet, nie outlet stosować powinien. Jeżeli nie stosuje, to albo gra nieczysto, albo laptopy są “powystawowe”, “leżakowe” (ściągnięte używane, regenerowane z Niemiec).
Dokładnie chodzi o ten zapis: Art. 577. Gwarancja
Dz.U.2018.0.1025 t.j. - Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny
§ 4. Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi dwa lata licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.
Widać więc, że z jakiegoś powodu sprzedawca chce “skrócić”.
Obstawiam zagraniczne, które przez 3 lata tam nie poszły.
Szukam do auta dla siebie opon. Średnio kosztuje 280 - 320 zł / sztuka. Da się jednak spokojnie kupić już za 180 zł? Gdzie jest haczyk? Producent daje 5 lat gwarancji od daty produkcji, zaś opony oferowane są z 2014r. Ciekawe ile osób jest świadomych przy kupnie, że wiek opony jest istotny a nie tylko zużycie bieżnika.
Co do tematu - nie kupiłbym takiego produktu choćby ze względu na baterię i niewiadome przechowywanie itp.
Witam ponownie,dziękuję za odpowiedzi.
Zakupiłem tego laptopa,niestety bateria chyba umarła Jest 0 procent i nie chce ładować.Jak załaduje się system windows, to dosłownie przez 3 sekundy próbuje ładować baterie i nie podejmuje ładowania.Laptop działa na zasilaniu.Czy to możliwe,że bateria straciła żywotność przez leżakowanie w pudełku ? Laptop jak i bateria były fabrycznie zapakowane,plomby,folie,pudełko w stanie idealnym ,więc bateria była fabrycznie nowa.Czy jest możliwość ,że ta bateria ruszy jeszcze ? czy nie czekać i zamawiać zamiennik?
Tak, bateria z czasem odrobinkę się rozładowuje, głębokie rozładowanie zaś nie jest drowe.
Minimalna szansa. Może być uszkodzone ogniwo (pół biedy o ym dalej) lub kontroler (to gorzej).
JEŻELI masz dostęp do starego laptopa i masz zmysł majsterkowicza, ewentualnie dostęp do tanich ogniw, to możesz baterie zregenerować w domu. Musisz kupić ogniwa z PRZYLUTOWANYMI blaszkami, z wnętrza baterii wyciągasz stare ogniwa i przylutowujesz kabelki do blaszek. Jeżeli kupisz ogniwa bez blaszek, to zwykła lutownica się do nich nie lutuje
Myślę, że jak spędziła łącznie sporo czasu po magazynach to bez problemu mogła umrzeć.
Mam dwie lewe ręce do spraw komputerowych,więc nawet nie spróbuję,ale dziękuję za pomysł.
Właściwie to zawsze korzystam z laptopa podłączonego do zasilania.Czy jeżeli w laptopie będzie uszkodzona bateria to czy jest jakieś zagrożenie dla laptopa ? jedyny minus jaki przychodzi mi do głowy to nagły brak prądu i wtedy tracę aktualne dane,bo przy 0% baterii nie zapisze mi tych danych przed wyłączeniem?
Przecież masz gwarancję (podobno). Dlaczego z niej nie skorzystasz?
Jak nie działa to całkiem bym ją wyciągnął i faktycznie najlepiej oddać na gwarancję (chyba że nie obejmuje baterii).