Kupno nowego procesora Quad Core czy i5?

Witam. Jestem nowy na tym forum.

Mam takie pytanko i potrzebuje porady :smiley:

Chciałbym wymienic procesor i ram w moim koputerze.

Moja specyfikacja:

Płyta: Asus P5QC

Procesor: Intel core 2 duo e7400 (2x 2.8ghz)

Ram: Kinston HyperX 4x1gb 800mhz

Karta: Gigabyte HD 7770 1 gb.

No i teraz pytanie czy lepiej kupić intel quad core na 775 czy może lepiej kupic na płyte z 1155 i na i5.

Według mnie zasilacz - Be Quiet 630w 80+ bronze - może zostac, tak samo karta graficzna

Głównie chodzi mi o to żeby World Of Tanks chodziło z przyzwoitymi fps’ami jak i ustawieniami graficznymi.

Co powiecie? :smiley:

Cześć,

Zależy jakimi funduszami dysponujesz, bardziej przyszłościowym rozwiązaniem jest kupno nowej płyty i nowego procesora. Jednak w takim przypadku do wymiany będą także pamięci.

Ja tam gier może nie używam, ale po wymianie Core2 Duo E8400 na Xeona x3360 jestem zachwycony. Kupiłem go za niecałe 400 zł.

Jeśli chodzi TYLKO o WoT to quada bierz. Chociaż Ja bym polecał dozbierać więcej na jakąś płytę + i5.

Jak WOT to nawet g3420 wystarczy. A technologicznie będzie już szybszy od jego obecnego.

Wydaje mi sie ze rozsądniejsze będzie tak jak mówi SeBiX99. A no i czy pomiędzy Quad core i i5 jest wielka różnica w wydajności?

Między Q6600 a i5 2500k jest różnica nawet do 70 % w zależności od zastosowań.

Dzięki za pomoc. Dozbieram a narazie to jeszcze popracuje na obecnym sprzęcie.

A obecnie na jakich ustawieniach grasz , w jakiej rozdzielczości i ile masz średnio FPS ?

Jeśli zależy ci tylko na WOT to kupno np Quada 6600 nie da nic w wocie a nawet będzie odrobinę gorzej niż na twoim obecnym procesorze 

ta gra zanim zacznie poprawnie wykorzystywać 2 rdzenie i więcej to minie jeszcze z rok albo więcej

potrzebujesz 2 mocnych rdzeni , tak jak pisze CrisPL pentium g3420 wystarczy , a całość z płytą i pamięcią zamknie się w 550zł chyba że uzbierasz większą sumkę to wtedy i5

martwi mnie ta karta graficzna 7770 ma liche osiągi w wot nawet nowe radeony za 1500zł mają problemy z wydajnością w tej grze , a wszystko to przez skopaną optymalizację pod karty AMD

na sprzęcie który mam w podpisie naklepałem już ponad 18 tyś. bitew w full HD , grafika poprawiona prawie wszystko na full FPS  20 - 50 w zależności co tam się dzieje , a jak to wygląda u ciebie z tym radeonem ?