Zna ktoś może jakiś kurs z unity3D ALBO zwykłego pisania gry (bez programów) 2D podobnej zwłaszcza do gry Don’t Starve. Przeczytałem cały Internet i nie znalazłem.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Zna ktoś może jakiś kurs z unity3D ALBO zwykłego pisania gry (bez programów) 2D podobnej zwłaszcza do gry Don’t Starve. Przeczytałem cały Internet i nie znalazłem.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Trochę mało zrozumiałe może jakiś po Polsku albo jakiś bardziej czytelny?
Wybacz, ziomek, bez znajomości j.eng ani rusz jeśli chcesz zacząć na poważnie
No tak Ale takie rzeczy jak poruszający się objekt czy kolizje to Ja umiem chciałbym zrobić coś “większego”
To się naucz angielskiego a bez skryptów nigdzie nie zajedziesz.
Jeśli chcesz stworzyć grę, tzn. napisać ją sam od początku to musisz się określić, przede wszystkim w czym chcesz pisać(jaki język) oraz jakich narzędzi i bibliotek będziesz potrzebował. Ja jako iż najlepiej radzę sobie w C++ wybrałem prostą i poczciwą bibliotekę SDL(wersja druga) i po konfiguracji IDE itp. zacząłem przerabiać przykłady z kursu Lazy Foo i po kilku dniach miałem już ogarnięte podstawy do tworzenia obiektów, obsługi myszki i klawiatury, poruszania obiektami, kolizji, później przyszła kolej na wielowątkowość i jestem właśnie w trakcie tworzenia kolejnej platformówki, a później mam zamiar tę wiedzę wykorzystać w połączeniu SDL z OpenGL-em.
“Przeczytałem cały Internet” brawo!
OK zobacz na cpp0x.pl, na początek poczytaj o Allegro (nie jest już zbyt często używane, ale do podstaw się przyda).