Kursor myszki sam sobie lata po ekranie


(Aficio32) #1

Witam , 

nabyłem miesiąc temu nowego laptopa Lenovo Yoga 500  14" z procesorem i5 , 4 Gb Ram , ekran dotykowy , Windows 10 .

Od kilku dni , mam następujący problem . Mam podłączoną mysz bezprzewodową . Przy poruszaniu myszą , kursor lata sobie jak chce efektem skokowym . To samo jest na touchpadzie . Dobrze , że jest ekran dotykowy , bo nie można byłoby normalnie pracować.

Generalnie masakra . Zauważyłem , że po włączeniu menagera zadań , mysz chodzi idealnie i płynnie. Nie wiem od czego to zależy ?

Po sciągnięciu sterowników ze strony lenovo , i po instalacji na kompie kompletnie nie da się pracować .

 

ma ktoś pomysł o co chodzi i jak rozwiązać ten problem ?

 


(XMan) #2

Jeżeli masz myszkę  na USB ustaw:

zakładka w BIOS-ie Integrated Peripherals


(Aficio32) #3

Sterowniki nie wiem . Chyba powinny być fabrycznie zainstalowane . Jako to sprawdzić ? 

W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników. Spróbuję z tym biosem jeszcze .

 


#4

Wiesz powiem Ci najbardziej skomplikowane rozwiązanie jakiego użyłem mając ten sam problem :slight_smile: oczywiście żart , wymieniałem baterie i wszystko wracało do normy


(Aficio32) #5

Zakładek w Biosie takich nie mam , nawet nic podobnego .

Sterowniki sprawdzone - wszystkie aktualne .

Ale zauważyłem też pewną zależność . Mysz zaczyna się ciąć głównie przy uruchomionej przeglądarce Chrome . Czy to może mieć coś wspólnego ?

A co do baterii ? Trochę grzebałem już w necie i też czytałem o wymianie baterii . Pewnie tylko w serwisie ? Nie ukrywam , że chciałbym , aby to była ostateczność , bo jak znam życie to zanim zdiagnozują problem , to minie 2 tygodnie . Trochę słabo tyle czasu bez kompa .


(Robin-Otzi) #6

Jeśli mysz leży na jakiejś nierównej nawierzchni to może być taki efekt, widziałem już takie cuda :slight_smile:


(Aficio32) #7

Teoretycznie mysz pracuje na podkładce na równym stole . Swoją drogą nie skupiałbym się tak bardzo na myszy zewnętrznej , bo na touchpadzie dzieje się to samo .


(Robin-Otzi) #8

Odłącz dodatkową mysz i sprawdź czy problem nadal pozostaje…


(Aficio32) #9

odłączyłem , podłączyłem 2 inne , pracowałem tylko na touchpadzie . Za każdym razem to samo . Ale tak jak wspomniałem wcześniej , problem pojawia się po uruchomieniu Chrome. Nie próbowałem z IE . Jutro to sprawdzę . Ale czy chrome moze powodować taki problem ?

 


(XMan) #10

Jaki problem odinstalować Chrome (wcześniej zapisując odpowiednie dane)


(Aficio32) #11

Jak wrócę do domu , to zrobię jedno i drugie . Zobaczymy co go boli :slight_smile: