Witam, mam problem kupiłem dzisiaj laserową myszkę na usb do kompa (Mysz A4 Tech EVO XGame Laser Oscar X747 Blue Fire USB) i gdy ją podniosę to kursor się zacina (nie cały czas ale często). Mam winde 7 64 bit. Nie wiem w czym tkwi problem dodam że mam dobrą podkładkę (Podkładka Razer GOLIATHUS OMEGA SPEED FRAGGED ED.). Domyślam się że może to być ten cały system antywibracyjny (gdy zjeżdża się z podkładki to kursor się blokuje czy coś w tym stylu) da się to jakoś wyłączyć? Pozdrawiam
No chyba normalne, że jak podniesiesz myszkę do góry to tnie (jeśli wogóle działa).
Jeśli znasz zasadę działania myszy laserowej / optycznej to powinieneś to wiedzieć. Jeśli nie to polecam lekturę KLIK.
Wstawiam linka bo nie chce mi się pisać.
W skrócie: mysz (jaka by nie była) musi działać NA podłożu:
-
diodówka / kulkowa - na podkładce
-
laserowa - na dowolnej płaskiej powierzchni, nawet szkle
… a nie w powietrzu.
A ponadto zmień temat posta… ;/
No dobrze ale czemu raz tak się dzieje a czasem nic nie zatnie? Raz ta “ścina” trwa 1s a raz 3s.
– Dodane 23.07.2012 (Pn) 23:00 –
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Oczywiste jest że jak podniosę myszkę to kursor się nie rusza, ale to zacięcie następuje wtedy jak chcę nią ruszyć po tym jak ją podniosłem (dojechałem do koca podkładki podnoszę przesuwam na lewo odkładam i ścięcie)
Spróbuj zainstalować sterowniki A4Tech’a - KLIK. Powinno pomoc…
Ponadto można sprawdzić tą mysz na innym kompie bez sterowników i z nimi
Ponadto sprobuj podpiąć inna mysz USB pod ten port.
Możliwe,
że sensor szwankuje już na starcie…
że masz uszkodzone / padnięte USB…
że braknie sterowników (ale ja z myszą A4 nie miałem nigdy takich problemow)…
Instalacja serowników niestety nie pomogła choć może w małym stopniu zmniejszyła problem, kabel z zewnątrz wygląda ok może jest wewnątrz gdzieś przerwany/załamany. W dalszym ciągu proszę o pomoc kogoś kto miał z takim czymś problem bądź wie o co może chodzić, dziękuje.
@up
I na pewno tak jest. Mój kuzyn ma myszkę A4Tech X7, która notorycznie się zawieszała w ten sam sposób. Rozbierz połącz kabelki i będzie działać.
Skąd mam to wiedzieć on sobie to naprawiał nie ja. Po prostu porozkręcaj myszkę i popraw łączenie kabelka usb od kompa do płytki od myszki.
Prawdopodobnie będzie łączenie rypnięte w tym miejscu:
hmm… warto to naprawiać na własną rękę czy lepiej oddać do serwisu skoro jest nowa? Szczerze mówiąc to miałbym trochę zachodu (tak mi się wydaje) oddać tę myszkę na gware bo kupiłem ją przez neta z morele.net ;/
– Dodane 27.07.2012 (Pt) 15:27 –
Wysłałem na gwarancję…
– Dodane 11.08.2012 (So) 21:48 –
Dostałem nową myszkę i po problemie