Kwadraty w Wordzie

Witam.

Mam problem, posiadam Microsoft Word 2000 i regularnie z niego korzystam, a jak ;p. Dlatego też w niektórych moich plikach znajdują się ważne dla mnie informacje. Było ok do wczoraj, kiedy to otworzyłem jeden z plików i zamiast tekstu zobaczyłem same prostokąty. Próbowałem zmieniać czcionkę, układ strony, akapity itd, jednak nic nie pomagało. Nie kojarzę natomiast bym robił coś z dokumentem przed pojawieniem się prostokątów, więc o ich genezie też nic nie mogę powiedzieć. Mam tam 26 stron ważnych dla mnie informacji i nie chciałbym, żeby przepadły. Załączam screena z dokumentu jak to teraz wygląda. Liczę na diagnozę oraz pomoc w rozwiązaniu problemu, nie chciałbym stracić tego pliku. Z góry dziękuję za pomoc.

Na początek ściągnij sobie np. Abiword, Open Office zobacz, czy kodowanie będzie poprawne (ISO 8859-2). Całkiem możliwe, że któraś z aktualizacji coś zepsuła. Ewentualnie można przeinstalować pakiet MS.

Ściągnąłem Abiword i otworzyłem nim plik. Tym razem widziałem 26 stron znaków zapytania… Niestety nie wiem jak sprawdzić kodowanie. Jakieś inne pomysły?

No to teraz jedyny pomysł to sprawdzanie dysku pod kątem błędów, defragmentacja albo odzyskiwanie plików. Nie spotkałem się wcześniej z taką sytuacją.

:confused: Zacznę od defragmentacji. A w jaki sposób miałbym przeszukać dysk pod kątem błędów? Lub w jaki sposób odzyskać pliki?

Z chęcią przyjmę jakieś inne propozycje.