Cześć, mam do wykonania projekt i obecnie stoję w miejscu i nie potrafię ruszyć dalej. Muszę stworzyć w Windows Server 2016 domenę i podłączyć do niej maszynę Windows 10. Filmiki na YT tylko mieszają mi w głowie. Jak to zrobić?
Na czym stoisz? Na konfiguracji roli AD czy podłączeniu W10 do domeny?
- Najpierw trzeba stworzyć maszynę, wystarczy klikać “dalej” w kreatorze aż skończą się przyciski “dalej” w virtualboxie.
- Później należy zainstalować na tej utworzonej maszynie system Windows 10, procedura instalacji identyczna jak wyżej.
- Powtórzyć punkty 1 i 2 do uzyskania wystarczającej liczby maszyn.
- Po uzyskaniu wystarczającej liczby maszyn należy dodać kolejną i zainstalować na niej Windows Server 2016.
- Nie wiem jak wygląda obsługa WS2016, ale zgaduję, że trzeba w kreatorze wybrać rolę kontrolera domeny i klikać “dalej” do oporu, pewnie z jednym wyjątkiem jakim jest zapamiętanie nazwy domeny.
- Na klientach ustawiasz w polu adres serwera DNS adres maszyny z WS2016, a w panelu Mój komputer/właściwości/zaawansowane ustawienia komputera/nazwa dodajesz komputer wpisując zapamiętaną wcześniej nazwę domeny.
- Jeżeli na którymś z etapów pojawi się przycisk “dalej” to należy go klikać.
a) do momentu aż przestanie się pojawiać.
b) do uzyskania pętli.
c) do czasu uszkodzenia myszki lub klawiatury.
W razie problemów wymienionych w podpunktach b) i c) można spokojnie wrócić do filmiku i prześledzić proces ponownie.
Analogiczną procedurę polegającą na nieustannym klikaniu klawisza “dalej” można zastosować również do innych problemów z instalacją oprogramowania lub sterowników oraz do wielu innych problemów w systemie windows.
a jak masz ustawioną sieć na virtualkach? bo domyślnie to te maszyny chyba tylko widza się z hostem i internetem ale nie siebie na wzajem
Dopiero co zainstalowałam Windows server 2016, mam otwarte świeże okno zarządzania serwerem
Mam na obu ustawione dwie karty sieciowe: 1. NAT 2.host only
wiec NAT to połaczenie do neta, a host only to jest virtualka<->host ale nie virutalka<->virtualka. Ta druga przestaw na … internal network sie to chyba nazywalo. To wirtualki będą mieć lan między sobą. No chyba że chcesz hosta przypiąć do domeny, ale to wydaje się nienajlepszym pomysłem:)
Tylko właśnie problem polega na tym, że z jakiegoś powodu we wcześniejszym punkcie polecenia nauczyciel kazał nam ustawić kartę sieciową na host only
a kazał zrobić 2 wirtualki (win 10 i server) czy tylko jedną (server)?
Win10 i serwer
W trybie host only, z tego co pamietam, fizyczny PC jest routerem dla VMek. Też oowinno działać. Instalujesz rolę AD, potem ją promujesz, czyli podajesz nazwę domeny, nazwę netbios itd. Przy promowaniu wybierasz nowy las i przechodzisz kreator. Gdy już to przejdziesz na W10 musisz wskazać w2k16 jako DNS, bez tego nie podłączysz się do domeny.
Nie wiem na jaki wuj te host only… A pierwsza to jest NAT czy NAT network?
NAT, zostawiłam poprostu tak jak było od początku ustawione
Też zadziała, powinno. Tu za routowanie odpowiada host. Można internal zrobić, ale to może być odwzorowanie jakiegoś srodowiska, stąd może być taki wymóg.
Ok, będę działać zgodnie z instrukcją, zobaczę jaki kłopot mi się jeszcze po drodze nawinie
Pamiętaj o DNS na W10, musi to być adres W2016. Bez komunikacji z DNS, nie podepniesz W10.
W trybie host only maszyny komunikują się z wirtualną kartą sieciową zainstalowaną na hoście podczas instalacji virtualbox. Żadnego routingu nie ma, chyba że ktoś sobie celowo wcześniej to skonfiguruje.
A jak zmienić ten DNS w W10?