Ładowanie do diva treści dopiero po kliknięciu w przycisk

Witam

Proszę o jakiś przykład, ładowanie do diva treści ale dopiero po kliknięciu w przycisk który jest w tym divie. Tzn wcześniej ma nie wczytywać żadnych danych (nie uruchamiać tego pliku który ma się wczytywać) dopiero po kliknięciu przycisku ma być uruchomiony (jest w nim sprawdzanie rekordów w bazie itp)

Dodam ze chcę mieć kilka divów o różnych nazwach obok siebie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Hmm… jQuery? Wyglądało by to bardzo prosto:

Pierwszy skrypt 
Drugi skrypt

[/code]

Linki tworzysz z: onclick="Load(’#id_diva_do_którego_ładuje_się_treść’, ‘plik_który_chcesz_załadować.rozszerzenie’);

Można w ten sposób zrobić nawet prosty system podstron :smiley:

Dzięki za skrypt

Co ja się naszukałam… #-o ilu “mondrali” po drodze spotkałam na rozmaitych forach, żeby się tego dowiedzieć. :expressionless:

Świetnie, gachowy. =D> Znakomite rozwiązane. =D>

Zrobiłam nawet demko:

tu można zobaczyć

A czemu działa tylko pierwszy guziczek? :slight_smile:

Czy nie powinnaś wstawić do

?

Och, sorki :oops: :frowning: z tego podekscytowania namieszałam, ale już poprawiłam :wink: :oops:

teraz działa prawidłowo.

Skrypt nie musi być w sekcji head. Można zobaczyć, że jest w body i działa.

Ale próbowałam takiego czegoś:

Owszem, ładuje się plik, np. 500.html, ale powiedzmy, że chcę załadować tylko jakiś obszar tego pliku. Załóżmy, że jedną z istniejących tam zdefiniowanych kotwic np 500.html#kotwica. Próbowałam, ale nie chciało działać. Spróbuję może rzeczywiście do head to wpakować…

Jeśli chcesz załadować tylko część pliku to najpierw przytnij go przed załadowaniem przez php (nie próbowałem ale myślę, że się da).

obejrzyj sobie teraz te pliki. Włożyłam skrypt do head. Dołożyłam do menu trzeci plik 500.html z tekstem jak w pierwszym, a za nim takie coś:

treśc

ten “min” zdefiniowałam w css.

po wywołaniu 500.html#kotwica, powinnam mieć treś z diva “min”. A nie ma. Jest tylko to, co na górze.

Dodane 16.06.2010 (Śr) 13:22

a w PHP jestem zero, niestety. Jeśli już, to korzystam z gotowców :frowning: Nie mam pojęcia, jak się przycina pliki. :frowning:

No, ale to, czego się dzisiaj dowiedziałam, to i tak dużo. Kto wie, ■■■■■■■, może się informatyką zajmę :wink:

Spróbuj tak:

<?php

$f = fopen("500.htm","r");

while(!feof($f)){

$linia=fgets($f);

if (trim($linia)=='') break;

}

while(!feof($f)){

$linia=fgets($f);

$tekst.=$linia;

}

fclose($f);

echo $tekst;[/code]

?>

Nie wiem czy zadziała bo jestem w pracy i nie za bardzo mam jak to sprawdzić :slight_smile: Może coś trzeba będzie poprawić :slight_smile:

Oj, to chyba nic z tego :frowning: mówilam, że ja na temat PHP wiem tylko, jak się oznacza początek i koniec. No, powiedzmy, że wiem jeszcze, że while to funkcja warunkowa, tak jak if, ale to za mało, żeby wiedzieć, :cry: gdzie ten skrypt umieścić :o

zapisz go np. jako trzy.php

i zamień link:

Trzeci próbny[/code]

na

[code]Trzeci próbny

Dodane 16.06.2010 (Śr) 19:08

dotarłem do domu, sprawdziłem, działa :slight_smile:

Ha! !!

Dobrze jest widzieć kogoś, kto się rzeczywiście zna na rzeczy, a nie tylko stwarza pozory,

bo takich się już na wielu forach naoglądałam. :twisted:

No lalunia! !!

Tam przeoczyłeś, bo w trzecim powinien być html, a nie htm.

Zostawię to demko jako pomnik Twojej kompetencji.

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam O:)

PS. Ale sobie teraz kłopotu narobiłam. :shock: Będę musiała zmieniać całą koncepcję działania serwisu #-o

Ale jak skończę, to Cię poinformuję, żebyś rzucił fachowym, krytycznym okiem :wink:

Tylko nie wiem, czy dożyjemy do takiego finału, bo plany mam ambitne :wink:

Dodane 18.06.2010 (Pt) 9:42

Widzę tu jednak pewne ograniczenia. :cry:

Wszystko jest pięknie dopóki wywoływany plik nie ma w kodzie źródłowym wpisanego skryptu java.

Jeżeli taki zawiera, wówczas wyskakuje czysta strona na cały ekran (po prostu czysta, bez 404 czy jakiegokolwiek).

Dodane 18.06.2010 (Pt) 9:51

Jejku! Jaka ja durna jestem to ludzkie pojęcie przechodzi! :oops: :twisted:

Teraz dopiero zaskoczyłam, #-o że wystarczy zrobić osobny plik ze skryptem, a w głównym podać odwołanie :oops:

OK, wszystko gra :wink: