Ładowanie się systemu Windows XP


(daniel06) #1

Witam serdecznie. Posiadam system operacyjny Windows XP Professional SP3.

Przejdę do rzeczy, czasami podczas ładowania systemu, pasek ładowania się zatrzymuje i w konsekwencji nie uda się uruchomić systemu. Wtedy restartuje komputer i wyświetlają się polecenia na czarnym, typu. Uruchom System Windows Normalnie, lub awaryjny (mniej więcej wiadomo o co chodzi). Wtedy po kliknięciu "Uruchom system Windows Normalnie" jest wszystko dobrze. Co to za przyczyna może być?

Parametry komputera;

Procesor: Intel Caleron D366

Pamięć Ram: 512 MB DDR2

Płyta główna: MSI MS 7255

Ten problem pojawia się nie tylko przy obecnym moim systemie ale i przy SP2 również też tak było. Zauważyłem, że jak rano włączę komputer, pogram na nim czy coś to nie ma tego problemu, często po wyłączeniu komputera po dłuższej pracy i włączeniu go z powrotem ten problem powstaje. Nie wiem, ale czy zasilacz nie jest tego przyczyną? Lub procesor?


(Grosjean) #2

Witam. Zasilacz może być tego przyczyną, ale nie musi (poza tym nie podałeś jaki zasilacz). Tak z ciekawości, to ile lat ma ten komputer, bo wydaje mi się bardzo wiekowy. W takim przypadku najpierw sprawdziłbym dysk np. za pomocą hd tune. Zrób peły (nie szybki) skan dysku, zobacz zakładkę health i sprawdź czy nie ma napuchniętych kondensatorów na płycie głównej.


(Profesorek9) #3

Co do zasilacza, to bym raczej polemizował. Problem może powstawać też w inny sposób:

( domyślam się, że masz założone boki obudowy ), procesor się nagrzewa, tak, jak i boki, temperatura się kumuluje, bo nie ma swobodnego wyjścia, tylko zazwyczaj

jakieś dziadowskie tuby. Zdejmij też boki obudowy. One się strasznie nagrzewają, i trzymają ciepło, w końcu to zwykła blacha.

  • Zdejmij boki, przewietrz pokój, żeby temperatura wyparowała, i problem powinien zniknąć

(pawcio1212) #4

albo dysk się grzeje a jak jest ciepły to nie może wystartować


(Profesorek9) #5

Żeby dysk nie mógł wystartować, to musiały by być duże temperatury. Ja mam dysk 2 TB, którego na co dzień używam, a nad nim 500GB,

co prawda dysk 500GB nie jest podłączony do płyty, ale to nie zmienia faktu, że dysk 2 TB wydziela ciepło, i bez problemu pracuje,

system startuje, wszystko działa bez problemu. - Widać brak zainteresowania tematem, przez użytkownika daniel06.

Pewnie w ogóle zapomniał o tym temacie, bo nic nie pisze, czy temat jeszcze aktualny, czy zamknięty.