Ladowanie urządzen z portu usb c laptopa Huawei Matebook d16

Ładowanie telefonu kablem USB C - USB C z portu laptopa dziala dobrze. Natomiast nie laduje sie w ten sposób trymer do strzyzenia/golenia i latarka. Obydwa z gniazdem USB C. Ladowanie dziala jedynie kablem USBA - USBC. Jest to o tyle klopotliwe, ze mam zajete porty USB A i zasilanie na nich jest tylko w momencie kiedy laptop jest wlaczony. Czy mozna cos zrobic aby ladowanie dzialalo z portu USB C?

Druga sprawa. Czy mozna jakos zdalnie - aplikacją wlaczac laptopa albo zasilanie na porcie USBA? Aplikacja WiFi Mouse dziala jedynie gdy laptop jest wlaczony. Dodam, ze komputer zawsze po kilku minutach przechodzi w stan hibernacji nawet gdy jest wylaczany do stanunu uspienia.

Z tego co wiem to w tym laptopie będziesz miał problem z ładowaniem przez USB-C urządzeń, których system nie widzi. Możesz zrobić np. tak, że kupić taki adapter:

i podłączyć do niego to co masz teraz (jeszcze zależy co masz) w portach USB A w komputerze, a latarkę ładować przez USB A z laptopa, który Ci się zwolni.

Poszukaj w biosie, może będzie opcja, że USB ma być zawsze aktywne.

Jak ruszą na takich adapterach mikro dyski SSD „podróżnicze” to by było fajnie (bez konsultacji czy Micron i Adata mają kable pod USB A).

Podłączałem SSD i działał dobrze.