Ładowarka? Gniazdo? Samsung R522

Witam!

Mam problem od kilku dni z moim laptopem (Samsung R522). Miał on niski poziom baterii, więc w celu naładowania został podłączony do ładowarki. Ku mojemu zdziwieniu nie zaczął się ładować, a dioda odpowiedzialna za ten proces nie świeciła się. Pokręciłem trochę wtyczką, przycisnąłem mocniej i dioda zaświeciła się na czerowno (powinno być na zielono). Po puszczeniu wtyczki - zgasła. Moje pytanie brzmi : czy jest to wina kabla czy gniazda? Oraz jak to naprawić.

Ładowarka jest oryginalna.

Nie rozwaliłeś przez przypadek gniazda, gdy się ładował?

Masz możliwość sprawdzenia ładowarki jakimś miernikiem? Jeżeli nie, to idź do jakiegoś sklepu z tego typu akcesoriami (o ładowarkach mówię) i powiedz że prawdopodobnie spaliła Ci się ładowarka i chciałbyś kupić nową. Poproś o sprawdzenie jej na miejscu. Jeżeli zadziała - masz winnego - poszła ładowarka. Jeżeli nie, to licz się z kosztami naprawy gniazda ładowarki w laptopie.

Możliwe też że uszkodzeniu uległa bateria. Podłącz zasilanie do laptopa z wyciągniętą baterią i zobacz czy laptop się odpali - jeżeli tak, winna jest bateria.

Wygląda na to, że bateria padła ze starości. Mają żywotność 6 miesięcy … 3 lata.

Byłem w sklepie z tego typu akcesoriami i ‘wielki informatyk’ podłączył jakiś zamiennik i diodka świeciła się na czerwono, więc nie tak jak powinna. Co do tego gniazda to czy wystarczy kupić nowe gniazdo i zamontować? A jeśli to ładowarka to czy warto wydawać te dwie stówki na oryginalną czy raczej kupić tańszą, podróbkę? Jest jakaś duża różnica? Bateria jest sprawna, bo od razu próbowałem ładować bez niej.

Aha i ten informatyk stwierdził, że jest to wina burzy. Chociaż szczerze w to wątpię, ponieważ problem pojawił się nagle podczas zwykłego ciepłego dnia bez jakichkolwiek chmurek.

Sprawdź najpierw czy się odpala bez baterii z innej…

To jego gadanie najlepiej wyciąć i skupić się na samym problemie, czyli upewnić się czy aby na pewno element, który chcemy zakupić jest wadliwy. Jeśli będziesz miał pewność, że to wina ładowarki to moim zdaniem warto dopłacić i kupić produkt od producenta laptopa.

Kiedyś nie pamiętam już do czego - kupowałem kabel do transmisji plików, że 15 zł tańszy to wziąłem właśnie ten (no zawsze 15 zł w kieszeni :wink: ) Pochodził tydzień i kopiować potem się nie dało i w końcowym efekcie i tak musiałem wrócić się po markowy - od tego czasu mówię, że do bogaczy nie należę i nie stać mnie na kupowanie co chwilę nowego, więc lepiej warto dopłacić i mieć spokój (nie mówię, że będzie idealnie - wadliwy także może się produkt zdarzyć, tak jak miałem z moim telefonem od Samsunga (rok posiadania, 6 miesięcy w serwisie), po prostu taki egzemplarz i nie mam jakoś niechęci do tego producenta :wink:

A co z tą diodką? Jeśli świeci się na czerwono to jest dobrze? Niby się ładowało jak podłączył ten ‘informatyk’ jakimś zamiennikiem, ale zawsze świeciła się na zielono i nie wiem co o tym myśleć, bo jeśli może być tak to wystarczy kupić nową ładowarkę.

Jutro powinienem mieć dostęp do oryginalnej ładowarki znajomego i wtedy może wszystkie wątpliwości się rozwieją.

Jeśli świeci się na czerwono, to bateria się ładuje. Jeśli podłączysz ładowarkę i jest zielony kolor, to bateria jest naładowana.