Ładowarki, zasilacze sieciowe

Cześć, chciałem was specjalistów i osoby które mają pojęcie o elektronice zapytać jak to jest z tymi ładowarkami, zasilaczami sieciowymi ‘kostkami’ jakie parametry mają naprawdę znaczenie, mówią że tylko napięcie czyli V ma znaczenie musi być zbliżone do urządzenia które chcemy ładować, Ampery niby nie są tak istotne bo urządzenie samo sobie dobierze, okej a co w przypadku gdy mam ładowarkę np xiaomi o opisie

5.0V=3.0A
15.0W/9.0V=3.0A
27.0W/12.0V=2.25A
27.0W/20.0V=1.35A
27.0W/11.0V=3.0A
33.0W max

Czy to znaczy że urządzenie samo wykryje które napięcie jest dla niego najlepsze i ograniczy ampery? Czy poleci maksymalną mocą ładowarki i się spali? Urządzenie które ma baterie z opisem 5V/3A 9V/2A 12V/1.5A, na moją logikę mają wspólne to powinno pójść najwyższą możliwą mocą dla urządzenia czyli 12V ale ograniczyć sobie ampery do 1.5? To jest dla mnie ogromna tajemnica jak to działa bo zasilacz wydaje się dosyć uniwersalny do wielu urządzeń ale czy się mylę? Powiedzcie mi jak to jest w praktyce Czy np ładowarka z niższymi parametrami np 5V=1A okej jest wolna ładuje powoli ale się tak nie nagrzewają urządzenia czyli brak wpływu wysokich temperatur na akumulatory co nie skraca ich żywotności? A może jest jakiś kłopot i zbyt niska też daje w kość?

Dziękuje za pomoc!

Ładowarka ma chip, który wymaga odpowiedniego sygnału sterującego. Najpierw daje 5V, urządzenie jeśli pracuje w odpowiednim standardzie, PD lub QC, albo innym obsługiwanym analizuje napięcie baterii, poziom naładowania, temperaturę, bierze pod uwagę zaprogramowany model ładowania i wysyła sygnał do ładowarki. Ta włącza odpowiednie napięcie.

Prąd jest ograniczony z uwagi na maksymalną wydajność zastosowanych elementów ładowarki, oraz w zgodności z normą. Urządzenie samo dba o odpowiednie parametry ładowania. Np. wzrost temperatury powoduje ograniczenie prądu.

Standardowo kablem USB wyciągniesz max 5V z takiej ładowarki. Ale możesz sobie kupić dynks, który inicjuje inne napięcie, kosztuje to kilkanaście zł. Przydatne gdy chcemy np. z powerbanka który ma PD lub QC zasilić sobie 12V żarówkę, lub jakieś rządzenie.

Wracając do pytania, to hardware telefonu wysyła sygnały sterujące do ładowarki, która w zgodzie z nimi zmienia napięcie.

super bardzo dziękuje za tak pomocną odpowiedz, a jak odnośnie innych sprzętów np dronów? one też same wykrywają moc łaodwania?

Ten mechanizm dotyczy wszystkich urządzeń. Np. laptopy, czy inny sprzęt. Natomiast stary sprzęt, który nie obsługuje żadnego standardu dostanie 5V, albo w ogóle nie będzie ładowany.