Lagi na komputerze

Witam,
Prośba o pomoc w znalezieniu przyczyny lagów na komputerze.
Po włączeniu przeglądarki muszę poczekać ok 3s aż cokolwiek będę mógł robić dalej w przeglądarce. To samo dzieje się po wprowadzeniu nowego adresu. Tak jakby przycinało przeglądarkę.
Podobny problem mam przy pracy z programami do projektowania. Na starszym komputerze praca idzie płynnie, a na tym który jest nowy programy się przycinają.
W załaczniku przesyłam raporty z FRST.
Będę wdzięczny za pomoc.
Addition.txt (73,8 KB)
Shortcut.txt (61,2 KB)
FRST.txt (133,6 KB)

Nie widzę nic zbytnio ciekawego w logach ale radziłbym:
Przeskanować komputer za pomocą malwarebytes antimalware i w razie znalezienia czegokolwiek wgrać tu loga

W ccleanerze usunąć zbędne pliki i jeśli aktualizacja przebiegła promyślnie to zaznaczyć również usunięcie plików w katalogu windows.old

Również w ccleanerze przeskanować rejestr z kopią zapasową ponieważ istnieją klucze odwołujące się do nieistniejących plików

Radziłbym zamienić antywirus na mniej zasobożerny Kaspersky Free albo w ustawieniach avasta w zakładce komponenty usuń wszystkie oprócz ochrona WWW, plików i poczty. Na pierwszej stronie odznacz Usługi Reputacyjne i CyberCapture - co powinno polepszyć wydajność komputera

Polecałbym też zamienić OpenOffice na LibreOffice

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Malwarebyles wykrył jedno zagrożenie.
W załączniku raport ze skanowania.
raport malware.txt (1,5 KB)
Wprowadziłem pozostałe zalecenia. Mam nadzieję, że pomogą.
Pozdrawiam

@kubastan
Masz sporo dodatków Chrome. Jeśli nie używasz wszystkich, to usuń niepotrzebne.
Usuń niepotrzebny Akamai NetSession Interface, zwolnisz trochę zasobów. Zamknie się kilka Portów.
Co do Portów. Masz otwarty port 5000, zostanie on zamknięty. Oficjalnie jest używany przez VPN, ale również przez masę Trojanów.
Port 5000.

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\AEC1\Downloads
    fixlist.txt (1,4 KB)

2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.

3. Po restarcie wklej plik wynikowy.

Masz sporo dodatków Chrome. Jeśli nie używasz wszystkich, to usuń niepotrzebne.

Wyłączone.

Usuń niepotrzebny Akamai NetSession Interface, zwolnisz trochę zasobów

Usunięte.

Co do Portów. Masz otwarty port 5000, zostanie on zamknięty. Oficjalnie jest używany przez VPN, ale również przez masę Trojanów.

Czy uruchomienie załączonego przez Ciebie fixa zablokuje mi możliwość używania VPNa ? Z VPNa korzystam do sprawdzania poczty i nie mogę z niego zrezygnować.

Dlatego wolałem o tym napisać.
W takim razie…
Proszę oto plik, bez wyłączania portu :wink:
fixlist.txt (1,3 KB)