Siema, wczoraj przyszedł do mnie nowy RX 580 od Gigabyte, wersja 8 gb. Wszystko pięknie śmiga, natomiast jest jeden problem z CS:GO. Gram na fps_max 120, fpsy wahają się między 115-120. Kiedy wyłączę limit mam 250-350 fps. Gra jednak niemiłosiernie się laguje. Problem jest tylko w cs, GTA czy F1 2019 na najwyższych śmigają aż miło w płynnych >60 fps. W CS gram na rozdzielczości 4:3 1280x1024. Może jest to opcja skalowania czy czegoś w tym stylu ponieważ mam do wyboru rozdzielczości wyższe niż swój ekran, natomiast kompletnie nie mam pojęcia jak to naprawić.
Procesor jest ok, wcześniej grałem na nim o było wszystko tak jak ma być. Zmieniłem tylko kartę więc myślę, że problem jest po stronie ustawień karty bo tylko to się zmieniło.
Wg mnie update gry albo coś nie wyrabia, zrobiłeś test MSI Afterburner? pograj godzinę, zacznij nagrywać i wrzuć nam link do youtube z 30s lagującej gry. W tle uruchom HWmonitor na sprawdzanie temperatur.
Film: https://youtu.be/feM4dYXVSv8
Płynność nagrania jest średnia więc na filmie wygląda wszystko dużo lepiej, ale w skrócie mozna zauważyć szarpanie ruchów, brak płynności i freezy trwające ułamki sekund. Dużo bardziej wyczuwalne podczas grania. Czasami zdarzy się pare sekund w kozak płynności ale później znowu lag.
Okej, ale tak śmigał w sumie już bardzo długi czas. A skoro jest wina procesora to dlaczego dużo mocniejsze gry typu GTA na ultra śmiga aż miło, a cs na low (za wyjątkiem cieni) się laguje? Powinno być chyba na odwrót
…bo CSGO to gówni@n@ gra, z optymalizacj@ do dupy i bazująca mocno na procku. Tyle, ona zarzyna Ci procek, masz złe chłodzenie, karta mocniejsza chce więcej obliczeń, nie dostaje, zator i lag.
Już na początku pisałem o optymalizacji gry, ale lepiej szukać czego innego. Kiedyś u mnie cs go śmigał ładnie z gts450 na dość mocnych ustawieniach, teraz nawet po zmianie na niższe, gra laguje i to bardzo. Więc o czym mówić?
Ja bym wyłączył oszczędzanie energii procesora w biosie tak aby nie obniżał taktowań. Później pograj z HWmonitor włączonym w tle i sprawdź czy wartość min spadła, jeśli tak to znaczy, że przez temperaturę.
Stwórzcie petycję przez portal, zbierz podpisy żądając naprawy optymalizacji i w ramach protestu nie logujcie się przez tydzień. Druga opcja: zmień grę, można dopieszczać sprzet, ale to program jest do dupy….;/
Jednak problemem nie był ani procesor, ani optymalizacja. Przeniosłem się na windowsa 10 bez zachowywania żadnych plików (jedynie kopia najważniejszych rzeczy na zewnętrzny dysk) no i gra śmiga płynnie. Także, gdyby ktoś miał w przyszłości podobny problem, polecam postawić system od nowa (możliwe że na win7 również byłoby wszystko ok) i po prostu wyczyścić dysk z całego syfu.