Na moim Nitro 5 z RX560x 4gb, HDD 1000GB, 8GB RAM, Ryzen 5 2500U, Windows 10 mam lagi w minecraft. Wydaje mi się, że problemem tutaj jest Windows 10. Na słabszym pc z gts450, Quad Core Q6600, 320GB HDD, 4GB RAM, W7 Home gra działa lepiej niż na moim. Temperatury nie są winowajcom, dopiero co przeczyściłem układ chłodzenia i jest wszystko w jak najlepszym porządku. Dodam jeszcze, że inne gry działają normalnie w normalnym klatkarzu. Zmniejszenie grafiki na najniższe (oprócz odległości renderowania - to dałem na średnie) nie przyniosło skutków. Zdaję sobie sprawę z tego, jak Minecraft ma słabą optymalizacje, ale kurcze… Nawet starsze wersje gry nie dwoją mi FPS. Przywracałem system do ustawień fabrycznych - wciąż nic. Chętnie zagrałbym z godzinke, dwie.Jakieś pomysły?
Optifine również nie daje mi płynnej gry. Bardzo często pojawiają się spadki fps np. z 60 na 45/80-60 itd itd. Chyba wiecie co mam na myśli
kup sobie lenovo ideapad 330 idealny laptop do podróż oraz gier (UWAGA):gdy chcesz grać potrzebne ci jest stałe podłączenie do prądu ponieważ ma słabą baterię.
Mi Działa świetnie minecraft 1.14.4
To nie jest rozwiązanie mojego problemu. Nie będę wymieniał sprzętu na jedną grę, tym bardziej na słabszą konfigurację.