Lagi w Minecraft

Na moim Nitro 5 z RX560x 4gb, HDD 1000GB, 8GB RAM, Ryzen 5 2500U, Windows 10 mam lagi w minecraft. Wydaje mi się, że problemem tutaj jest Windows 10. Na słabszym pc z gts450, Quad Core Q6600, 320GB HDD, 4GB RAM, W7 Home gra działa lepiej niż na moim. Temperatury nie są winowajcom, dopiero co przeczyściłem układ chłodzenia i jest wszystko w jak najlepszym porządku. Dodam jeszcze, że inne gry działają normalnie w normalnym klatkarzu. Zmniejszenie grafiki na najniższe (oprócz odległości renderowania - to dałem na średnie) nie przyniosło skutków. Zdaję sobie sprawę z tego, jak Minecraft ma słabą optymalizacje, ale kurcze… Nawet starsze wersje gry nie dwoją mi FPS. Przywracałem system do ustawień fabrycznych - wciąż nic. Chętnie zagrałbym z godzinke, dwie.Jakieś pomysły?

Optifine również nie daje mi płynnej gry. Bardzo często pojawiają się spadki fps np. z 60 na 45/80-60 itd itd. Chyba wiecie co mam na myśli

kup sobie lenovo ideapad 330 idealny laptop do podróż oraz gier (UWAGA):gdy chcesz grać potrzebne ci jest stałe podłączenie do prądu ponieważ ma słabą baterię. :smile:

Mi Działa świetnie minecraft 1.14.4

To nie jest rozwiązanie mojego problemu. Nie będę wymieniał sprzętu na jedną grę, tym bardziej na słabszą konfigurację.