Mam kłopot z ustawieniem linksys wrt160n żeby net mi śmigał.
Mój dostawca daje dhcp i filtruje po mac adresie, no to poprosiłem o dopisanie mac routera.
podłączyłem router ETH1 do komputera a kabel od providera do wejścia INTERNET.
Dalej sobie wszedłem na strone z ustawieniami, poustawiałem sieć bezprzewodową, a w bssic setup zostawiłem domyślne ustawienia Automatic DHCP, DHCP server enabled, maska 255.255.255.0 i zakres ip 192.168.1.100-192.168.1.149, save settings, odłączam zasilanie, podłączam, czekam moment i sprawdzam.
Efekt jest taki, żde się łącze ale net nie działa.
Sprawdzam połączenie i widze:
ip 192.168.1.100
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
dnsy przepisane od providera
Sprawdzam status połaczenia na routerze i widze:
ip 91.xxx.xx.xxx
maska 255.255.255.128
brama 91.xxx.xx.yyy
dns1 91.xxx.yyy.x
dns2 91.xxx.yyy.z
więc i tu i tu jest połączenie, to dlaczego nie działa?
Czy w zakładce basic setup musze wpisać jakieś adresy dns?
Dziwne że pingi idą, tracert też pokazał dobrze drogę do google.pl, a mimo wszystko w przeglądarce nie otwiera zadnych stron przez router, a po podłączeniu bezpośrednio kabla od dostawcy do komputera wszystko jest jak należy.
Poczytałem ale tam jest o (a)dsl i o wifi, a mi chodzi o konkretnie ten przypadek. Co robię źle?
Połączenie mam i na lini router - provider i na lini komputer-router po kablu i bezprzewodowo - tylko że mi sie strony w przeglądarce nie otwierają. A pingi i tracert idą. Jak podłacze net bez routera to się strony normalnie otwierają, tylko przez router coś nie tak.
a nie lepiej po prostu sklonować mac adres karty z kompa na router’ze a reszta konfiguracji jak w kompie i tyle. W ruterze powinna być opcja klonowania adresu MAC karty…
To chyba nie wina mac, bo już sprawdzałem i strony się nie otwierają niezależnie od tego czy mac routera czy sklonowany sieciówki.
Nie wiem czy to coś nie z dns’ami. Ja mam w routerze domyślnie ustawione na 0.0.0.0 , a na komputerze w połączeniu pokazuje mi te które router dostał od dostawcy czyli 91.xxx…xxx.x -Czy tak ma być? Czy trzeba jakieś dns’y na sztywno wpisać?
Już sam nie wiem co może być nie tak bo gdyby to była wina maca to na sklonowanym powinno iść, a też nie idzie.