LAN typu komputer - komputer, niedziała

Witam.

Zgodnie z demonstracją zamieszczoną na vortalu (http://www.dobreprogramy.pl/Mala-siec-d … 11259.html), skonfigurowałem sieć pomiędzy dwoma komputerami. Komputery widzą się nawzajem, działa udostępnianie plików i drukarek, ale mam problem z internetem nie działa. Po testowaniu połączenia pingiem zauważyłem że do komputera nr 2 nie wracają pakiety danych. Na komputerze głównym tzn. nr 1, internet działa normalnie. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam J.

ipconfig /all na obu komputerach i pokaż co pokazują :slight_smile:

Screeny dam około 16, bo nie mam teraz dostępu do komputerów :), ale dziękuje za odzew :).

Screenów to nie dawaj, przeklej wynik i daj w

Komputer z internetem:

Drugi komputer:

Dodam tylko że na komputerze z internetem (nr 1), po włączeniu udostępniania połączenia internetowego i kliknięciu przycisku ok, nie pojawia się komunikat"

Mam pytanie a czy na tym drugim komputerze zmieniłeś ustawienia protokołu TCP/IP z wpisywanych ręcznie na opcje “Uzyskaj adres IP automatycznie” oraz “Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie”. Oczywiście na komputerze który udostępnia internet należy pozwolić aby Windows zmienił adresacje IP.

Tak włączyłem żeby uzyskiwał automatycznie. Tylko że taki komunikat o którym wspomniałem wcześniej się nie pokazuje.

Problem rozwiązany, po dłuższych testach, okazało się że wina tkwiła z zintegrowanej karcie sieciowej. Dołożenie karty na PCI rozwiązało całkowicie problem, bez programowych “dopalaczy”.