Szukam nowego laptopa. Mam problem z wybraniem modelu. Może wy coś doradzicie.
Wymagania:
lapek 14-15 cal matryca
mocny procesor
możliwość podłączenia 2 hdd
CD-ROM jest zbędny, jak będzie za niego kieszeń na dysk
Łatwe czyszczenie chłodzenia
Wsparcie do systemów debian i win 8
4x usb (wtym 2 * usb 3.0)
kamera, bateria są zbędne.
Karta graficzna wystarczy taka aby filmy 1080p działały płynnie
jak najtaniej ale nie ma przedziału
mile widziana obsługa dwóch monitorów HDMI
Jeden slot M.2 na dysk SSD i jeden na HDD 2,5" no chyba że jeszcze będzie z nagrywarką to wtedy kieszeń HDD Caddy - ale można kupić dysk sieciowy (NAS).
Wsparcie do systemów … i win 8
Teraz to już tylko Windows 10 a co do Debiana to nikt nie informuje o zgodności (np. kart WiFi).
nie wiem po co to wymagane. Szukam klasycznego laptopa bez udziwnień.
główny system to debian. Uruchamiam windowsa 1h na tydzień żeby sprawdzić czy coś działa. Windows 10 odpada nie mam czasu na to gówno, może być bez systemu. Ale musi być zgodny z debianem i win 8.
14- 15.9 cal, minimum 1 hdmi, najlepiej możliwość podłączenia dwóch dodatkowych monitorów
najlepiej 2x 2.5 cal, mają być 2 hdd, CD/DVD jest zbędny
kwota nieważna, wydam tyle ile będę musiał. Ważne żeby laptop spełniał wymagania. Ale chcę kupić jak najtańszy. Komputer może być nowy/używany/itd.
klasyczny laptop bez udziwnień. Bateria jest nieważna. Mocny procesor. Grafika minimalna żeby u ciągła full hd.
Żaden współczesny laptop praktycznie nie wspiera Windows 8. Ostatnie procesory, które mają wsparcie dla Windows 7 i 8 to Skylake’i z 2015 roku. Na nowszych prockach nie wgrasz w ogóle aktualizacji z Windows Update (blokada od MS) żadnych i nie masz gwarancji, że znajdziesz działające sterowniki. Producenci laptopów nawet nie udostępniają sterowników dla starszych od Windows 10.
Podsumowując tylko Windows 10 albo laptop z procesorem z 2015 roku (w tym wypadku wchodzą w grę tylko używane). Jak wgrasz starszy niż 10 system na nowym procku, to będziesz miał:
-brak oficjalnych sterowników
-szlaban na aktualizacje z Windows Update
-denerwujący komunikat kilka razy na dzień, że masz niewspierany procek i że masz wgrać Windows 10.
Edit:
Jeśli główny system ma być Debian, to może być najnowszej generacji procek (a nawet powinien). Przy mocnym procku możesz zawsze Windows 8 postawić na VMWare. Ta maszynka wirtualna jest tak dobra (nie to co VirtualBox), że nawet niektóre gry da się odpalić na niej, a Windowsa poużywasz spokojnie.
Ja polecam coś z Intel Core i7-8550U, 8 GB RAM, dyskiem SSD i kartą zintegrowaną.
@Gajwer:
Ale nie proponuj mu procesora Core i3 i to jeszcze 7-mej generacji i niskonapięciowego jak chce mocny procek. Ten procek to dziadostwo. Sam ma i5 i to 8-mej generacji i jest nie za szybki.