Witam,
tak jak w tytule poszukuje laptopa (notebook, ultrabook) za 3500PLN (jeśli będzie warto to mogę dołożyć 100-200PLN) o przekątnej 13"( ew. mogę się skusić na 14"). Na czym mi zależy :
dobra wydajność
kultura pracy ( żeby laptop nie pracował jak “silnik odrzutowca” przy, powiedzmy, większym obciążeniu)
czas pracy na baterii
dobry wyświetlacz
bezawaryjność
smukła, zgrabna konstrukcja
Laptopa będę stosował do pracy na MS office, przeglądarka, filmy i często będzie użytkowany poza domem. Jeśli pozwoli zagrać w jakąś gierkę (np. LoL) będzie to jego dodatkowy atut ale nie stawiam sobie tego za priorytet.
Tutaj zostawię Ci dwie propozycje. Pierwszą 13-calową będzie HP ProBook 430 G7 i3-10110/16GB/256/Win10P. Bardzo popularna seria, która zbiera bardzo pozytywne opinie użytkowników. Niestety minimalnie wykracza poza Twój budżet.
Drugą nieco bardziej budżetową (mój faworyt) będzie MateBook d14. Poleciłem go już kilku znajomym i są z niego bardzo zadowoleni. Do zadań biurowych czy obejrzenia filmu wieczorem spisuje się idealnie.
Edit: Na każdym z tych laptopów proste gry sobie poradzą.
ProBook do mnie nie przemawia, MateBook wydaje się naprawdę ciekawą propozycją. A co z 13" odsłoną MateBook’a ?
Mi wpadł w oko ten oto HP, ktoś mógłby się wypowiedzieć na jego temat?
HP wygląda super. Nie powinno być problemów z aktualizacjami biosu, sterów etc. Od ultrabooków z AMD na pokładzie, jeszcze przez jakiś czas trzymałbym się z daleka.
Czyli Pan poleca ale jednocześnie odradza
Jakby Pan mógł uargumentować swoją wypowiedź ? Jestem laikiem, a z tego co patrzę to większość sprzętów właśnie jest z “ubrana” w AMD.
Pierwsze zdanie dotyczyło HP. Drugie zdanie Huawei. HP ma procesor intel, Huawei ma procesor AMD.
Dlaczego trzymałbym się, jeszcze przez jakiś czas, z daleka od ultrabooków z AMD? Dlatego, że to jest nowa konstrukcja i na pewno wiele rzeczy musi jeszcze zostać dopracowane w BIOS-ach. I to trochę potrwa.
Tyle, że HP którego ja wstawiłem też jest z zestawem AMD :D.
Właśnie tego się obawiam najbardziej. ProBook, jeśli chodzi o podzespoły, wydaję się dobrą propozycją ale bryła średnio do mnie przemawia. Może będę miał możliwość zobaczenia go na żywo i wtedy zmienię zdanie.
Jedna z lepszych serii Ultrabooków… “dla nastolatek” dobre @Zielona87
Budżet masz dość przyzwoity, więc dostaniesz sporo wybór Ultrabooków.
Zaczynając od mniejszych Lenovo ThinkBook 13s i5-10210U/8GB/512/Win10P
Matryca FULL HD IPS, procesor 10 generacji, solidne aluminiowe wykonanie. Jest to połączenie modelu biznesowego z Ultrabookiem.
Z większych 14-calowych Acer Swift 3 R5-4500U/16GB/512/W10 Srebrny
Posiada wydajniejszy procesor 6 rdzeniowy, dodatkowo lepszą grafikę zintegrową tutaj Lol pograsz bez problemu. Lekki w aluminiowej obudowie z matrycą IPS. Bardzo dobre wyniki pracy na baterii.
MSI Modern 14 i5-10210U/8GB/512/Win10
Również dobrze wyposażony i wykonanie. W porównaniu do w/w posiada lepszą matrycę pod względem pokrycia kolorów.
Nie miałem do czynienia z wersją 13-calową, więc nie mogę za dużo powiedzieć. To, co można wywnioskować, że konstrukcja przypomina jego większych braci. Obejrzałem kilka testów w internecie i wygląda bardzo obiecująco