Chcę kupić laptop który będzie służył głównie do hobbystycznej obróbki grafiki, montażu krótkich filmów 4K (do kilkunastu minut), przeglądania internetu, praca ze zdalnym pulpitem.
Ogranicza mnie budżet. Mogę wydać maksymalnie 3 500 zł. Szukam czegoś trwałego. Ostatni laptop służył mi 10 lat i mam nadzieję, że nowy wytrzyma tyle samo.
Myślałem o jakimś z ekranem 17 cali, RAM min 8GB z możliwością powiększenia, dysk SSD min 256GB, jeśli do obróbki filmów lepszy jest z dedykowaną kartą graficzną to też z taką kartą, najlepiej 3 porty USB, wydzielona klawiatura numeryczna, najlepiej z napędem DVD ale niekoniecznie.
Co do systemu operacyjnego to bez systemu lub z Windows 10 Home. Mam internet mobilny 15 GB miesięcznie i nie chcę go marnować na automatyczne aktualizacje Windows. Wymyśliłem sobie, że zainstaluje na laptopie Ubuntu obok Windowsa lub w przypadku braku systemu sam Ubuntu. Głównie korzystałbym z Ubuntu a z Windowsa korzystałbym tylko jak wyłączę internet. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Jedyny rozsądny wybór w tym zakresie cenowym, który nada się również do grafiki to ten Asus:
Fajny model z mocnym procesorem R7, 16GB RAM, 512GB SSD m.2, dobry ekran 120Hz Amva oraz grafiką gtx 1650 4GB. Spełnia w zupełności wszystkie Twoje wymagania no i mieści się w budżecie. Model bardzo fajny, mam taki w rodzinie. Nie grzeje się przesadnie. Jakbyś chciał coś o czym można śmiało powiedzieć że jest lepszej jakości to musiałbyś poszukać Della, ale to przy ciut słabszej konfiguracji byłby koszt nawet do 1000zł większy.
Właśnie tego Lenovo nie chciałem proponować bo to biurowa konstrukcja i przy mocnej konfiguracji może się grzać mocno. Wszystkie konfiguracje poza 1szą są wyraźnie słabsze (punkt 2 kategorycznie nie, bo brak dedykowanej grafiki) no i obudowa to jakieś zwykłe tworzywo.
Obawiam się, że “ma wytrzymać 10 lat” i “do 3500 zl” nie idą w parze…
I nawet nie chodzi o to że ten laptop się uszkodzi czy coś, tylko o to że zwykle przeglądanie stron internetowych może być już ultra niekomfortowe - bo np ilość skryptów, wielkość grafik itd zabiją takiego staruszka.
Jeżeli możesz to warto dołożyć do Legiona. Tym bardziej jeżeli w Twoim przypadku robisz coś z grafiką, model posiada przyzwoitą matrycę z poziomem pokrycia ponad 90%. Dodatkowo stonowany design i dobra kultura pracy. Lenovo Legion Y540-17 i5-9300H/8GB/512 GTX1650
Jest to wersja posiadająca większy dysk SSD oraz grafikę zintegrowaną, warto do tego dołożyć. Taniej ten sam model tylko w mniejszej matrycy Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1650
Z tańszych alternatyw HP Pavilion Gaming i5-9300H/8GB/256 GTX1650 HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650
Modele również posiadają całkiem niezłą matrycę, wykonanie podobne akceptowalne, design już nie jest stonowany, podobnie jak w Asus, dobra kultura pracy. Dodatkowym plusem jest możliwość otrzymania zwrotu przy zakupie HP, więc będzie taniej o 400 zł finalnie.