Laptop Acer Aspire 5737Z jakie sterowniki?

Cześć

Sprawdź czy chłodzenie jest poprawnie zamontowane. Wiatraczek jest podpięty do płyty?

Skoki temperatury w laptopie są raczej normalne ale fakt że wyłącza się on pod obciążeniem już nie.

Wszystko jest dobrze zamontowane, wiatrak podłączony. Może to wina pasty która musi się wygrzać?

Cześć

Z reguły pasta po nałożeniu powinna od razu “działać”. Nie nałożyłeś jej przypadkiem za dużo? Albo nie kupiłeś pasty kiepskiej jakości?

“Załóż” również pastę zamiast miedzianej blaszki i sprawdź czy to coś zmieni.

Za dużo raczej nie, jesli chodzi o tą blaszkę to bez niej temperatura grafiki wynosi około 75stopni a podczas stresu ponad 90st.

Cześć

Z załóżoną pastą bądź thermalpadem?

Tak z założoną pastą lub termopadem.

Zeszlifowałem troszkę blaszkę miedzianą i jak na razie wszytko jest ok laptop nie wyłącza się pod obciążeniem np programem orthos :-), niepokoją mnie jeszcze skoki temperatur procesora, w spoczynku jest to około 45 stopni a jak znaczne coś robić np otwieram przeglądarkę to temperatura procesora skacze z 45 i od razu na 50 lub 60stopni.

Cześć

Wydaje mi się że skoki temperatury podczas obciążenia są normalne.

50-60 podczas przeglądania internetu to norma raczej sprawdź jakie temperatury uzyskuje podczas jakiejś gry.

Pod obciążeniem programem Orthos uzyskałem takie temperatury:

4682823100_1358543517_thumb.jpg

Kurcze niepokoją mnie te temperatury procesora które gwałtownie skaczą z 40st od razu na 50-60st.

Wszystko jest w porządku ja mam w idlu 40-45 jak tylko odpalę przeglądarkę to mi skacze do 56 i tak trzyma, spada, rośnie itd.

To jest norma :stuck_out_tongue:

68 stopni po 1.5h testu to dobry wynik dla t4200, który ma Tjunction określony na 105 stopni.

Czyli co wszystko jest ok?

Dodam że wcześniej temperatura grafiki w idlu wynosiła 70st a w stresie ponad 90st. Na rdzeń karty założyłem miedzianą blaszkę po czym uzyskałem temperaturę grafiki w idlu 55, w stresie ponad 60st. Po takim zabiegu pojawiły się problemy z temp procesora gdy odpaliłem Orthosa to laptop się wyłączał po 1-2min testu. Rozebrałem wszystko na nowo bo pomyślałem że może blaszka jest za gruba i radiator nie dotyka procesora, zeszlifowałem jeszcze bardziej blaszkę i uzyskałem takie temperatury jak w załączonym screenie.

Zastanawiam się czy nie zeszlifować jej jeszcze bardziej?

Cześć

Tylko żebyś nie przekombinował :wink: Temperatury są naprawdę w normie.

Dzięki, jeśli wszystko jest ok to tak zostawiam posłucham kolegów :slight_smile: