Cześć
Sprawdź czy chłodzenie jest poprawnie zamontowane. Wiatraczek jest podpięty do płyty?
Skoki temperatury w laptopie są raczej normalne ale fakt że wyłącza się on pod obciążeniem już nie.
Cześć
Sprawdź czy chłodzenie jest poprawnie zamontowane. Wiatraczek jest podpięty do płyty?
Skoki temperatury w laptopie są raczej normalne ale fakt że wyłącza się on pod obciążeniem już nie.
Wszystko jest dobrze zamontowane, wiatrak podłączony. Może to wina pasty która musi się wygrzać?
Cześć
Z reguły pasta po nałożeniu powinna od razu “działać”. Nie nałożyłeś jej przypadkiem za dużo? Albo nie kupiłeś pasty kiepskiej jakości?
“Załóż” również pastę zamiast miedzianej blaszki i sprawdź czy to coś zmieni.
Za dużo raczej nie, jesli chodzi o tą blaszkę to bez niej temperatura grafiki wynosi około 75stopni a podczas stresu ponad 90st.
Cześć
Z załóżoną pastą bądź thermalpadem?
Tak z założoną pastą lub termopadem.
Zeszlifowałem troszkę blaszkę miedzianą i jak na razie wszytko jest ok laptop nie wyłącza się pod obciążeniem np programem orthos :-), niepokoją mnie jeszcze skoki temperatur procesora, w spoczynku jest to około 45 stopni a jak znaczne coś robić np otwieram przeglądarkę to temperatura procesora skacze z 45 i od razu na 50 lub 60stopni.
Cześć
Wydaje mi się że skoki temperatury podczas obciążenia są normalne.
50-60 podczas przeglądania internetu to norma raczej sprawdź jakie temperatury uzyskuje podczas jakiejś gry.
Pod obciążeniem programem Orthos uzyskałem takie temperatury:
Kurcze niepokoją mnie te temperatury procesora które gwałtownie skaczą z 40st od razu na 50-60st.
Wszystko jest w porządku ja mam w idlu 40-45 jak tylko odpalę przeglądarkę to mi skacze do 56 i tak trzyma, spada, rośnie itd.
To jest norma
68 stopni po 1.5h testu to dobry wynik dla t4200, który ma Tjunction określony na 105 stopni.
Czyli co wszystko jest ok?
Dodam że wcześniej temperatura grafiki w idlu wynosiła 70st a w stresie ponad 90st. Na rdzeń karty założyłem miedzianą blaszkę po czym uzyskałem temperaturę grafiki w idlu 55, w stresie ponad 60st. Po takim zabiegu pojawiły się problemy z temp procesora gdy odpaliłem Orthosa to laptop się wyłączał po 1-2min testu. Rozebrałem wszystko na nowo bo pomyślałem że może blaszka jest za gruba i radiator nie dotyka procesora, zeszlifowałem jeszcze bardziej blaszkę i uzyskałem takie temperatury jak w załączonym screenie.
Zastanawiam się czy nie zeszlifować jej jeszcze bardziej?
Cześć
Tylko żebyś nie przekombinował Temperatury są naprawdę w normie.
Dzięki, jeśli wszystko jest ok to tak zostawiam posłucham kolegów