mam bardzo ważne pytania możecie się bardzo głośno śmiać bo nie znam się na częściach komputerowych albo możecie uratować mój portfel
chcę zrobić coś z kartą graficzną tylko po to aby nagrywać rozgrywkę league of legends w obs w stałych 60fps na średnich detalach
teraz lol działa mi w stałych 60fps na minimalnych a jak nagrywam spada do 30fps
najlepiej jak by to kosztowało do 800zł nooom max 1000zł bo nie chce kupować całego nowego pc
posiadam “coś co przypomina” laptopa o nazwie Acer Aspire 5742G który ma:
procesor - i5 560M (oryginalnie miał inny ale go wymieniłem na taki)
RAM - 6 GB w cpu-z pisze że ddr3 nie wiem czy przyda wam się ta informacja :P (oryginalnie miał 3 GB)
dysk - 500 GB
karta graficzna - nvidia geforce gt 420m
dodam jeszcze że laptop ten ma zniszczony wyświetlacz podpinam do niego monitor samsung 19a100 przez cały czas jest zamknięty więc służy mi jako zwykły pc na wyglądzie mi nie zależy nawet może na biurku leżeć goła płyta główna
czy w tym laptopie można po prostu wymienić kartę graficzną jeśli tak to na jaką aby była najlepsza?
jeśli nie da się po prostu wymienić kartę tylko muszę wymienić płytę główną to muszę na inną Acera czy mogę na dowolną do laptopa nawet jeśli nie zmieści się w obudowie?
3.kartę muszę podpiąć zewnętrznie? ale do tego chyba muszę mieć usb 3.0 zasilacz i jakieś gniazdo do podpięcia zwykłej karty z pc
4.i tu mój szalony pomysł co jak kupie zwyczajną płytę główną zwyczajną kartę graficzną i przypiął bym do tego RAM procesor i dysk twardy z laptopa??
proszę o wyczerpujące odpowiedzi i nie zwracajcie mi uwagi na błędy w pisowni czy coś
ale procesor mam z innego laptopa RAM jest niestandardowy może chociaż da się kupić inny laptop z dobrą kartą graficzną i przełożyć jak najwięcej części?
Nie wiem jaki procesor masz na myśli, podobnie nie wiem co wg. ciebie znaczy pojęcie “RAM jest niestandardowy”. W przypadku laptopów jest tak samo jak w przypadku komputerów stacjonarnych - nie każdy procesor zamontujesz na dowolnej płycie głównej, wszystko zależy od jej specyfikacji.
Kupno nowego laptopa z myślą dokonania jego modernizacji, to delikatnie mówiąc dziwnym pomysł.
Jeżeli szukasz urządzenia, które pozwoli ci na granie w gry i jednoczesne ich nagrywanie, kup komputer stacjonarny, a laptopa sprzedaj na części.
a co jeśli ktoś tak właśnie pomyślał i sprzedaje laptopa na części kupiłbym obudowę i płytę główną z kartą a resztę części przełożyć? ile części tak by się dało? bo procesor mam dobry ramu więcej nie potrzebuje szkoda by było 2x to samo kupować
Widzę, że koniecznie uparłeś się na coś co technicznie nie jest możliwe do wykonania. Chcesz kupić obudowę i płytę główną od innego laptopa droga wolna, nie wiem tylko jak wyobrażasz sobie podłączenie do niej części, które są z nią niekompatybilne. Dalsze kontynuowanie tego tematu nie ma najmniejszego sensu, skoro uważasz, że lepszym rozwiązaniem od kupna komputera stacjonarnego tudzież całkowicie nowego laptopa, jest kupno części na chybił trafił i próba ich połączenia w działającą całość.
tego laptopa kupiłem z procesorem intel p6100 na pałe z allegro kupiłem używany i5 560M i działa nawet nie wiem z jakiego modelu laptopa pochodzi i właśnie sobie myślę ile takich części mogę przełożyć z tego co mam jaaa wiem że dla ludzi piszących na forum kupienie pc za 5000 to jak splunięcie ale ja chciałbym coś zrobić z tym co mam
"niekompatybilne " czyli co? o kilka milimetrów za małe gniazda? natężenie prądu? czy jakieś magiczne cyferki miałyby mnie powstrzymać?
Procesor podmieniłeś i ten myk zadziałał bo ten model laptopa występował również z procesorem i5 - więc jeśli piszesz że na pałę kupiłeś to pozazdrościć szczęśliwego trafu
Laptopy w znakomitej większości są produkowane tak że mają karty graficzne przylutowane do płyty głównej ergo wymiana takiej karty polega na wylutowaniu starej i przylutowaniu nowej - zabawa taka wymaga posiadania dość specjalistycznego sprzętu do lutowania BGA no i jest dość kosztowna ( uprzedzając pytanie - były laptopy z wymienną kartą grafiki ale niestety ten model do takich nie należy)
Zakładamy że masz dostęp do takiego sprzętu - producent laptopa na etapie projektowania określił jaką to maksymalną moc będą pobierać poszczególne elementy i dobrał układ zasilający pod te wyliczenia - chcąc wymieniać tą kartę graficzną musisz brać pod uwagę to aby zamontować układ który nie przekroczy tej założonej przez producenta mocy. Słynnym swego czasu był przypadek firmy Gericom bodaj z Austrii która stworzyła laptopa którego podzespoły poborem mocy przekraczały możliwości sekcji zasilania z płyty głównej. Efekt? Laptop wyłączał się przy mocniejszym obciążeniu.
Zakładając że postanawiasz wymienić całą płytę główną na taką która ma wlutowaną np nvidię 540m - jeżeli taką znajdziesz to koszta są zabawne - ja znalazłem u chinczyków za 600$
więc wydam na to ze 400zł i UWAGA teraz moje pytanie czy RAM mogę przełożyć z mojego??? albo dysk twardy??? cokolwiek???
to ma być “bieda edition” i dlatego dopytuje się ile części mógłbym nie dokupywać bo tak jak pisałem nie muszę mieć normalnego laptopa może to być tylko plastikowy korpus z częściami w środku i podpięty monitor
Możesz przełożyć dysk twardy, z tego co widzę pamięć RAM też powinna zadziałać.
Z tym że jak kolega wcześniej pisał - ładujesz kasę w rozwiązanie które da ci naprawdę nikły wzrost wydajności. Za te 500zł z używanych części desktopowych dasz radę sklecić coś co da ten wzrost o wiele większy
o tym nividia GT540M pisałem tylko przykładowo docelowo mógłbym kupić płytę z 700M albo 800m ale pewnie sama płyta nie wystarczy do uruchomienia czegoś takiego pewnie jeszcze jakieś kabelki i najprościej mówiąc element obudowy z guziczkiem power dobrze rozumuje?
Nie rozumiem czemu uparłeś się na zabawę z bebechami z laptopów? Takie rozwiązanie zawsze będzie bardziej kosztowne a mniej wydajne w stosunku do analogicznych części z desktopa.
ahh… myślałem że coś sobie zaoszczędzę przekładając z tego co mam do wybrakowanej skorupki laptopa
dobraaa… więc pozostaje mi już tylko najgorszy scenariusz kupno zwykłego pc… szkoda że będę musiał kupować 2x to samo… tym razem do stacjonarnego komputera bo procesor i5 jest ok i nie potrzebuje lepszego RAM tak samo… dysk… wszystko dla **** karty graficznej…