Witam,
Do tej pory używałem wyłącznie PC. Chciałbym kupić sprzęt Apple z konieczności: potrzebuję do grafiki (typu Photoshop), dźwięku i programowania.
Jaki powinienem laptop Apple wybrać? Zupełnie się nie orientuję.
Dzięki.
Witam,
Do tej pory używałem wyłącznie PC. Chciałbym kupić sprzęt Apple z konieczności: potrzebuję do grafiki (typu Photoshop), dźwięku i programowania.
Jaki powinienem laptop Apple wybrać? Zupełnie się nie orientuję.
Dzięki.
Szczerze to bym chciał Ci doradzić jakiegoś macbooka z obecnej generacji, ale nie ma nawet co. Dziś miałem okazję się pobawić nowym macbookiem i po dla mnie szału nie ma. To nie są już te macbooki co kiedyś. IMHO powinieneś poszukać MacbookPro Late 2015 - to są ostatnie normalne Macbooki z normalną klawiaturą i po prostu wygodą.
Polecam i sprzedam swój
Pozdrawiam
to jest dokładnie mój Macbook Pro! polecam jak najbardziej - ostatnia dobra maszyna od Apple.
Dzięki… hmm ale mam 8 GB RAM na laptopie PC, mam z reguły dużo okienek, a zwłaszcza stron pootwieranych - okazuje się, że to za mało. W dzisiejszych czasach internet jak się okazuje należy do bardzo zasobożernych aplikacji! Nie ma co najmniej 10-12 GB? Dysk SSD 128 GB to zdecydowanie za mało; mam u siebie 256 GB kupione rok temu, szybko go zapełniłem na moim Windows 7, mimo, że nie mam ani jednego filmu, a zdjęcia z telefonu zajmują może 10% całego dysku… nie wiem gdzie ta przestrzeń tak szybko znika!
Raczej jestem zainteresowany kupnem zupełnie nowego sprzętu - tym bardziej, że prawie nie mam doświadczenia pracy na laptopie Macu.
Nie obraź się, ale nowe jest jeszcze gorsze. Mój egzemplarz jest jak nowy.
Każdy system operacyjny jeśli chodzi o pamięć RAM, ma algorytm, który w przypadku brakującej ilości pamięci rezerwuje sobie przestrzeń na dysku. Działa jak byłoby to przedłużenie pamięci RAM (pamięć wirtualna)
Dzięki. Tak wiem o tym mechanizmie. Nie wiem jak na Macu, ale na Windows 7 i Windows 10 mimo wszystko przy wielu otwartych zakładkach w przeglądarce (u mnie to typowe) system przestaje sobie w pewnym momencie radzić - otrzymywałem komunikat o braku pamięci, a komputer działał wyraźnie wolniej, przerzucając ciągle pamięć na dysku
Jeśli chodzi o nowy sprzęt, po prostu muszę go mieć na fakturze (działalność gosp.), to niestety w mojej aktualnej sytuacji wymóg. 8 GB ostatecznie, jeśli nic nie ma inngo, będzie musiało wystarczyć, niemniej jednak sprzęt jest bardziej do celów “przemysłowych”, mam swój stary laptop PC z którego mogę dalej korzystać, jeśli chodzi o preferencje indywidualne. Jak wspomniałem, Mac ma służyć głównie do grafiki i programowania.