A kiedy dokładnie kupiony? Zapłacony? Masz gwarancję?
Nie chcę robić burzy w szklance wody. Nie pracuję w serwisie, ale na kilka tysięcy logów nie spotkałem takiego wpisu, więc nie wiem w jakim celu został tam umieszczony
Bo to bardzo ciekawe
Plik w autostarcie został utworzony
Startup: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\start.cmd [2019-10-28] () [Brak podpisu cyfrowego]
i zmodyfikowany
Data modyfikacji: 2019-12-05 20:59
Czyli kilka dni przed sprzedażą/wydaniem.
Dodam, że plik miał się sam skasować po uruchomieniu, ale tak się nie stało. Chyba przez literówkę 
Tego nie potrafię określić, ale jeśli to ustawienie włącza się za każdym razem, to minął rok na High Performance. Czy aktualne problemy mają z tym związek? Może.
Błąd 6008 wyjaśniony był tutaj dla Windows 7
unexpected shutdown “event id=6008”
Nie wiadomo więc jak długo wcześniej laptop był używany i jaki był powód wymuszania ustawienia High Performance
Nie potrafię też powiedzieć w jakim celu umieszcza się takie ustawienia. Może należałoby zapytać w serwisie X-Kom.
Oto cała zawartość pliku startowego
@echo off
reg add "HKCU\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AppContainer\Storage\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\MicrosoftEdge\Main" /v HomeButtonEnabled /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add "HKCU\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AppContainer\Storage\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\MicrosoftEdge\Main" /v HomeButtonPage /t REG_SZ /d https://www.x-kom.pl/ /f
%SystemRoot%\system32\powercfg.exe -setactive 8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c
echo %USERNAME%
set USER=%USERNAME%
if %USER% == Administrator (
echo KOMPUTER W SYSPREP
EXIT
)
del /f "C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp\start.cmd"
Może koledzy coś podpowiedzą 
@krystian3w @Radek68 @darek719 @Bogdan_G