Laptop ASUS K56C wymiana taśmy matrycy

Witam was. Zauważyłem na moim laptopie pasy, migotanie itp w momencie kiedy przesuwam ekranem. Szukam poradnika/tutoriala jak wymienić taśme matrycy w ASUS K56C. Nie mieszkam obecnie w Polsce, dlatego właśnie zwracam się do was o pomoc.

Ja mam podobny problem z Acer Aspire 7730G i dzwoniłem do ACER-a w tej sprawie no i powiedzieli że; należy rozebrać to cudo sprawdzić opis jaki się znajduje na taśmie bo nie wystarczy podać model i wszystko OK. Tyle z mojego doświadczenia a laptop leży może komuś za free oddam bo mam nowy Lenovo. Powodzenia.

Zajrzyj tu. Nie jest to wprawdzie coś co dotyczy konkretnie twojego modelu ale film jest dość opisowy

I mieli racje. Bo taśmy są inne, w zależności jaka matryca została zastosowana. Do jednego modelu potrafi być kilka rodzajów taśmy, w skrajnych przypadkach po kilkanaście. Czasami wystarczy, że jeden symbol na końcu jest inny, i potem taśma działa, ale np. rozdzielczości brakuje natywnej, albo jest szaro, albo na pół ekranu itp. oczywiście bywa, że w niektórych modelach działa od strzału, na byle jakiej.

Najpierw otwórz, i zobacz czy to na bank taśma, a nie matryca. Zdejmij ramki, zwykle przeciera się przy zawiasie, jak będziesz ruszał taśmą, to powinno być widać. Na taśmie masz symbole, szukaj po tych oznaczeniach i nazwie.