Laptop Asus , pomoc w sprzęcie

Witam.

Od razu mówię , że to co będę pisał może okazać się dla niektórych banalne , ale nie dla mnie , ponieważ mam 1 raz z takimi rzeczami styczność.

Okey , to tak , mam zamiar grać w gry typu: FarCry 3 , BF3 , GTA 4 itp…

Ale parametry mojego laptopa (ASUS) mówią same za siebie:

Procesor: Inter Core i3 CPU M 370 @ 2.40 GHz 2.40 GHz

Pamięć RAM: 3 GB

Karta Graficzna: ATI MOBILITY RADEON HD 5400 SERIES 1GB

Zasilacz: Nie wiem jak sprawdzić :frowning: proszę o pomoc…

Jeżeli coś jeszcze będzie potrzebne , proszę pisać.

Czy mogę w moim laptopie bez obawy zwiększyć pamięć RAM? Nic się nie zepsuje itp.? ( Czy to coś da , jeżeli chodzi o płynność gier? )

Czy mogę zmienić/podkręcić kartę graficzną na lepszą? Czy nic się nie stanie? ( Czy to coś da , jeżeli chodzi o płynność gier? )

Czy zmienić procesor? (

Co zrobić/kupić/podkręcić , aby mi gry napisane powyżej śmigały ( mam do wydania jakieś 1 tys. zł , oczywiście chcę jak najmniej , dlatego tutaj pisze :slight_smile: )

Proszę o propozycje ile , czego dodać , jaką kartę graficzną wstawić ( jeżeli w ogóle można ) dokładnie. (Nie jestem informatykiem , nie znam się nic na takich sprawach , więc liczę na waszą pomoc )

PS. Nie chcę komentarzy typu “google nie boli” itp. Jeżeli masz to pisać , to nie pisz lepiej nic.

Z góry dziękuje , za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Laptop to nie komputer stacjonarny, w zdecydowanej większości laptopów karty graficznej nie wymienisz.

O podkręcaniu karty graficznej czy procesora też lepiej zapomnij, chyba że chcesz się szybciej pozbyć sprzętu.

Nie chcę być złośliwy ale jeżeli chcesz aby gry lepiej ci działały pomyśl o nowym laptopie. A jeszcze lepiej o komputerze stacjonarnym :wink:

A jeżeli bym wpakował z 3 g ram? Nic to nie da?

A ile bym musiał dać za taki komputer , na którym te gry bd śmigać?

Albo podajcie nazwe

W laptopie za dużo nie zrobisz, za 1000 zł możesz dodać ram i kupić dysk SSD, ale ilości FPSów to nie zmieni ze względu na słabą kartę graficzną której nie wymienisz. Na obecną chwilę BF3 powinno działać Ci na minimalnych. Podaj jaki to model laptopa to dowiemy się więcej.

Głównym problemem jest słaba karta graficzna a nie mała ilość pamięci ram. Owszem na minimalnych detalach może te gry jakoś zadziałają, ale cudów nie oczekuj.

Nie znam dokładnie aktualnych cen ale myślę że za ~2000 zł można złożyć dobry komputer stacjonarny, mówię o samej jednostce bez monitora.

Zauważalnej różnicy nie będzie.

A tu masz przykłady zestawów np. http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow … ?page=0,14

Model laptopa: ASUS K72J

PS. Co to dysk SSD , co on może dać? ( ile kosztuje? )

A może z tym modelem ASUSA da się zmienić kartę? ;(

ASUS K72Jr? Jeżeli tak to: procesor prawdopodobnie możesz wymienić. Ram max 8 GB (pewnie po 4 GB na slot). Grafiki nie wymienisz. Dysk SSD uprzyjemnia pracę z systemem - szybki start sytemu, szybsze uruchamianie programów, mniejsze zużycie prądu (przydatne jak ktoś korzysta często z baterii), szybsze ładowanie map/leveli w grach (ceny: http://www.morele.net/komputery/podzesp … i-ssd-518/).

Aa to szkoda , mi zależy na dobre grafice w grze , bo poco kupować grę jak się z niej w pełni nie korzysta…

A może ktoś podać , jaki komputer stacjonarny bym mógł kupić , aby na nim takie gry śmigały? Albo jakiś zestaw…

PS. A może ktoś pomoc wycenić taki laptop? Ma 2,5 roku i to co podałem wcześniej.

Dziękuję i czekam na odpowiedzi :slight_smile:

W sprawie złożenia komputera stacjonarnego napisz w tym temacie: wybor-komputera-zestawy-komputerowe-t267420-7770.html

Przykładowe zestawy możesz znaleźć również tutaj: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow … 3_poradnik

A wycena ogólna laptopa? Ma ktoś chwile? Co potrzebne , to podam :slight_smile:

Wrzuć model laptopa w wyszukiwarkę na Allegro i sprawdź ile mniej więcej kosztuje używany :wink: