Cześć,
posiadam laptop jak w temacie Asus TUF Gaming FX505GT (i5 9300H 2,4 2,4 i GTX 1650) - laptop w porządku lecz z kilkoma problemami, mianowicie:
przy pracy na baterii szczególnie w trybie SILENT rysik / touchpad przycina się lub zacina kompletnie.
Aktualizacja, usuwanie i instalacja sterowników nic nie dała.
Co może być przyczyną?
kolejna sprawa przy oglądaniu np YouTube ekran video cały czas mruga w odstępach 2-3 sekund. I tylko tam gdzie jest właśnie wyświetlane video czyli mam pełny ekran, to mruga na pełnym. Mam małe okno w przeglądarce to mruga to małe okno.
Jak sobie poradzić z tym powolnym stroboskopem?
nie ma prądu - nie ma mocy? Chodzi o to, ze dużo gorsze laptopy przy przeglądaniu stron np DP bez problemu przewijają się i ładują. Tutaj laguje przy przewijaniu, nie chce np treści i obrazków ładować. Jakbym na 15 letnim kompie pracował. Pomimo wymuszenia pracy na karcie dedykowanej.
Jakieś rady? Spalić go teraz, czy trochę później ? hehe
Najwyższą wydajność miałem. Akcelerację wyłączyłem i wygląda, że miganie ustało.
Natomiast touchpad jak zacinał, tak zacina dalej… Znów przeinstalowałem stery ale nic z tego.
Niekoniecznie bo zwykle jest to jedyny sposób by poradzić sobie z problemem. Bo często winny jest sterownik graficzny, który po prostu nie jest kompatybilny z rozwiązaniami zaimplementowanymi w przeglądarce. I do czasu aż nie pojawi się jego aktualizacja kompatybilna z przeglądarką wyłączenie akceleracji jest jedynym wyjściem. U mnie na przykład akceleracja nie działa na FF i AMD dawno ma to zapisane w znanych swoich bugach i nic na to nie poradzisz do czasu publikacji poprawki. Za to na Edge akceleracja działa wyśmienicie i nie robi problemów.
Wracam po jakimś czasie, przetestowałem wszystkie rozwiązania niestety każdy problem nadal tkwi.
Nawet odinstalowałem pakiet antywirusowy, ostatnia myśl to może format systemu.
Faktycznie jak kolega sugeruje to pozostaje zaorać system i postawić go od nowa pobierając obraz ze strony Microsoftu. Potem po kolei instaluj sterowniki. Pamiętaj o kolejności GPU. Najpierw Intel, potem Nvidia. Intelowskie prawdopodobnie tylko ze strony producenta, a NV możesz pokusić się ze strony Nvidii.
Wgrywam już na pena 21H1. Potem ogarnę kopie ważnych danych i jutro pobawię się.
Generalnie zastanawia mnie czy po wszystkim instalować Armoury Crate i MyAsus - od Asusa.
Bo Armoury Crate pozwala za pomocą FN+F5(jest tu znaczek wentylatora) zmieniać pomiędzy trybami pracy laptopa + zarządzanie podświetleniem klawiatury.
Zastanawiam się czy bez tego programu laptop ogarnie sobie pracę wentylatorów, czy będzie wiedział, że jak coś tego wymaga to należy włączyć odkurzacz?
Tak jak napisał kolega to będzie to działać, ale w domyślnym trybie. Oprogramowanie Asusa pozwoli Ci samodzielnie ustawiać wentylatory tj przełączać tryby. Samo oprogramowanie jak najbardziej możesz zainstalować.
Wykonałem czystą instalację, na pierwszy rzut oka ŁAŁ. Dorzuciłem sterowniki, potem internet, reszta sterowników, aktualizacje i generalnie tyle. Póki co nawet antywira nie wrzuciłem dla lepszych testów.
(Laptop obecnie na baterii otwarta przeglądarka i max 10 kart dla testu) Touchpad już przyciął parę razy - zmieniłem na najlepszą wydajność. Póki co mniej przycina. Ale są duże lagi np jak piszę ten tekst to szybciej piszę jak wyświetla. Video na YT oczywiście migało, więc wyłączyłem akcelerację sprzętową Edge.
Mam 19% baterii, więc zaraz zobaczę jak działa na zasilaniu, ale pewnie jak wtedy bezobjawowo wtedy będzie.
Może ten laptop po prostu tak ma? Taki dobry ale raczej używać jak stacjonarki?
Przycina w trakcie używania czy ma takie jakby opóźnienie przy pierwszym dotknięciu? Na baterii nigdy nie będziesz miał pełnej wydajności. Tu zawsze moc jest ograniczana nawet jak dasz maksymalną wydajność. Dzisiaj tak ma większość laptopów pewnie dlatego by nie niszczyć baterii.
Z mruganiem video na YT to prawdopodobnie masz rzadko występujący problem z przełączaniem GPU podczas oglądania. Chwilowa zwyżka obciążenia i laptop próbuje sie przełączyć na dGPU. Otwórz Ustawienia Windowsa → system - Ekran → na samym dole Ustawienia Grafiki. Dodaj do listy przeglądarkę, z której korzystasz i wymuś używanie jednego GPU. Wtedy spróbuj z włączoną akceleracja sprzętową - przydaje się przy filmach od 4K w górę.
W trakcie używania przycina, dlatego to boli. Co do wydajności to rozumiem oczywiście, ale touchpad … to już dziwne.
Co do przełączania na YT - zainstalowałem operę i na niej wszystko pięknie śmiga, wina EDGE. Pozostaje czekać na aktualizację, chyba.
Bo samo dodanie przeglądarki czy czegoś innego w ust grafiki nie dało rezultatu.
W rodzinie jest drugi ten sam laptop, ale nie są skorzy do takich testów jak ja A objawy identyczne. Coś mi się zdaje, że TTTM.