Laptop Asus U36SG-RX008 - problemy z USB (rozłącza, nie wykrywa)

Witam, mam problem z laptopem Asus U36SG-RX008. Od początku był jakiś felerny, bo nie działały klawisze (losowe grupy na klawiaturze). Sklep przyjął reklamację, laptop wrócił naprawiony. Na laptopie zainstalowałem Windowsa 8.1, wersję 64-bit. Szybko jednak okazało się, że modem 3G, Huawei E3131 powoduje błędy, tzn. czasem przestaje być wykrywany. Okazało się, że Windows wyłączał cały kontroler USB z powodu błędu. Wyłączenie i włączenie z poziomu menedżera urządzeń naprawiało problem, natomiast ten powtarzał się co jakiś czas - czasem od razu po włożeniu modemu wyłączało gałąź, innym razem po kilkunastu minutach czy nawet godzinach. Myślałem, że to wina modemu i zmieniłem go na router. Oczywiście problem zniknął, bo nic już nie wsadzałem do gniazd USB. 

Pojawiły się jednak problemy z ekranem. Od czasu do czasu pojawiały się gdzieś czarne kwadraty, sterownik przestawał odpowiadać ale odzyskiwał sprawność i wszystko działało dalej OK. Pomyślałem, że może to wina sterowników ze strony Asusa. Przy okazji sformatowałem laptopa i wgrałem Windows 7 x64. Problemy z ekranem pojawiały się na tyle sporadycznie, że nie stanowiło to problemu. Ale ostatnio znowu zaczęły się cyrki z USB. Po podłączeniu telefonu Sony Xperia Z1 Compact, system nie był w stanie znaleźć sterowników. Tymczasem na laptopie obok ten sam telefon, na tym samym kablu, był wykrywany od razu. Zmieniałem gniazdo i wszędzie na Asusie był ten sam problem.

Tak więc coś cały czas jest nie tak z komputerem, czy jest sens wysyłać go do serwisu? Jest jeszcze parę miesięcy na gwarancji, ale ciężko mi będzie udowodnić, że coś cały czas nie działa - bo przecież równie dobrze mogą się wykpić mówiąc, że to wina telefonu który podłączałem. Tak samo sprawa ekranu, błędy dalej są, chociaż na tyle sporadycznie, że serwis może tego nie wykryć w trakcie normalnego testu. I o ile przy modemie usterkę można było szybko obejść, to brak możliwości zgrania plików z telefonu na komputer to totalna porażka… 

Uprzedzając pytania - aktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, prawie uwaliłem przy tym laptopa (bo odpaliłem program do flashowania z katalogu użytkownika, a nie z dysku C), w jakiś sposób udało mi się go naprawić. Sterowniki najnowsze ze strony Asusa. Komputer podpięty do internetu, więc powinien znaleźć stery do telefonu z Windows Update (zawsze tak się działo, albo instalowała się tylko pamięć masowa i tyle). Jakieś propozycje co powinienem jeszcze sprawdzić? Z góry dzięki!