Jestem na etapie poszukiwania nowego lapka dla mnie. Mój stary wysłużony Asus X57Vn zaczyna lekko zostawać w tyle… Już nie mówię o grach, ale zwykłe przeglądanie neta czy nawet szybka obróbka zdjęć sprawia problemy i wszystko trwa wiecznie.
Najbardziej interesuje mnie marka ASUS, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i to właśnie lapka z tej firmy chciałbym znów nabyć. Mój przedział cenowy to powiedzmy góra 5000 zł. Oczywiście jakby coś trzeba dodać to spoko, chce kupić konkretny laptop na lata i wolę zapłacić raz, a konkretnie.
Wstępnie przeglądałem ofertę to ASUS GL703 wypada spoko. Chcę coś naprawdę mocnego, dobra karta przyda się do gier i obróbki, zaś procek do innych prac. Dysk M.2 SSD na system również jak najbardziej wymagany. Do tego 16gb RAM to podstawa. Są starsze wersję z kartą 1050 Ti, te są “najtańsze”, a potem z 1060 i 1070, ale te już poza zasięgiem. Pytanie tylko jak duża jest różnica pomiędzy 1050 Ti, a 1060 i czy warto dopłacać? Wygląd “gejmingowy” mi nie przeszkadza, zresztą ten model ma nawet ładny design. Ze spraw pobocznych to na pewno chciałbym wersję bez systemu, czy sklepy są w stanie sprzedać taniej bez systemu? Czy to już z góry narzucona opcja? Bo co by nie dali to i tak będę instalować czysty system bez tego całego badziewia od producenta.
Jak pisałem, wstępnie ten model po pierwszych oględzinach. Ale może macie coś innego do zaproponowania z podobną mocą? Patrzyłem na inne Asusy, ale nie znalazłem nic podobnego, a nawet jeśli to i tak cenowo podobnie.
Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ. Nowe i7-8750H, i7-8850H (częściowo odblokowany) i i9-8950HK (odblokowany) są już 6-rdzeniowe.
Szukasz wydajnego laptopa z dobrym chłodzeniem pod rozbudowę? Czy chcesz oszczędzić kupując laptopa z 2017 r?
To jak to potem wygląda jakbym chciał czystego Windowsa instalować? Czy świeży laptop ma jakiś wbudowany instalator na starcie?
Co do tych MSI to spoko, ale cenowo wychodzą niewiele mniej niż ASUSy. Po dołożeniu RAM i dysku M.2 praktycznie to samo.
Dla mnie może to być konfiguracja z 2017. W sumie to chyba GL703GE jest z 2017? Bo aż tak się nie zagłębiałem w temat jeszcze.
Jak już porównujesz, to właściwe karty - desktopy mogą zachowywać się inaczej ze względu na ograniczone możliwości chłodzenia. Powodzenia w pozbyciu się 135W ciepła z laptopa
Super z m.2 i dodatkowym 8GB kosztuje 1400zł więcej, o czym Ty rozmawiasz, to nie laptop za 5k tylko 6,5k, a jedyną różnicą jest 20% lepszy procesor, którego nie poczuje przy tej grafie.
Ma bios (firmware) wsadzasz pendriva - bootujesz z niego i instalujesz.
Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ. Nowe i7-8750H, i7-8850H (częściowo odblokowany) i i9-8950HK (odblokowany) są już 6-rdzeniowe.
Nie powiem, że myślałem też właśnie o GL703GM, ale pytanie czy jest sens tyle dopłacać?
Przecież wydajność wersji “GE” spokojnie powinna mi wystarczyć to większości czynności przez bardzo długi okres czasu.
Ma bios (firmware) wsadzasz pendriva - bootujesz z niego i instalujesz.
Czyli wraz z lapkiem dostaję pena z Windą czy muszę sam zrobić sobie instalkę? Sorki za głupie pytanie, ale wyleciałem z obiegu dość dawno, kiedy płyta z Windowsem to było wszystko