Laptop Asus zamiast "uruchom ponownie" jest "wyłącz"


(Encorefire) #1

Witam Wszystkich,

mam następujący problem, kiedy chcę uruchomić ponownie system klikam opcję "uruchom ponownie" laptop za każdym razem się wyłącza. Muszę ręcznie go włączyć. Dzieję się tak samo jak po instalacji jakiegokolwiek programu potrzebne jest ponowne uruchomienie systemu. W biosie kliknąłem F9, żeby zresetować bios i klikam "Save&Exit" jest chwilowe "przywieszenie" i następnie laptop zamiast ponownie się uruchomić sam się wyłącza. Pomocy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.


(adamk1985) #2

Sprawdzałeś może na na dystrybucji live linuxa czy jest tak samo ?

 

Ja bym obstawiał jakiegoś wirusa w systemie…

 

Czy sytuacja jest analogiczna w przypadku komendy - " shutdown /r /t 0 " w wierszu poleceń ??

 

a uruchamiasz w następujący sposób - win key + R i wpisujesz w okienku cmd


(Javapraca) #3

 

Uaktualnij sterowniki do chipset’u. Jezeli podasz dokladny model swojego notebooka, to pomoge Ci je znalezc.

 

Jezeli masz Windows XP, to nastepujace polecenie powinno restartowac komputer:

shutdown.exe -r -t 00

 

Dla Windows Vista, 7 i 8, polecenie to wyglada nastepujaco:

shutdown.exe /r /t 00

 

Daj znac jaki jest efekt wywolania tej komendy.


(Encorefire) #4

Witam adamk1985 Wszystkie Twoje porady okazały się bezskuteczne. Ciągle jest tak samo. Laptop zamiast ponownie się uruchomić za “KAŻDYM” razem się wyłącza. System świeżo zainstalowany po opcji “Usuwanie wszystkich danych i ponowne instalowanie systemu Windows”. Teraz posiadam Windows 8.1. Skanowałem wszystkie dyski twarde w poszukiwaniu błędów, ale wszystko jest OK. Diagnostyka pamięci jest OK.


(Krzysztof Dowolski) #5

Czyli system zaczął szwankować po reinstalacji odpalonej z “PC Settings”? Jeśli tak to problem będzie leżał gdzieś po stronie systemu, jeśli nie - odpal jakiegoś linuksa z live cd/usb i sprawdź czy  z jego poziomu restart przebiega normalnie.


(Encorefire) #6

Christool system już szwankował przed reinstalacją i dlatego myślałem, że jak zainstaluję system ponownie to wszystko będzie ok. Zainstalowałem też najnowszą wersję biosu, ale to nie pomogło. Może w biosie trzeba ustawić?

Nowy problem jak klikam “zamknij”, żeby wyłączyć system to za każdym razem widzę czarny ekran i diody od zasilania w laptopie się świecą. Laptop za każdym razem się nie wyłącza. Muszę ręcznie go wyłączyć poprzez przytrzymanie przycisku zasilania.

Zacznę od początku, jak klikam “zamknij” system to się zawiesza, widzę tylko czarny ekran i świecące diody od zasilania laptopa i muszę wyłączyć ręcznie. Jak klikam “uruchom ponownie” to system się wyłącza. Pomocy, już z tym się męczę kilka dni i nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Mój laptop to Asus K55VD.


(Inkoo) #7

Dzieje się tak na zasilaniu sieciowym czy baterii?


(Javapraca) #8

 

Sprawdzilem na stronie producenta i niestety nie znalazlem sterownikow do chipset’u dla Twojego notebooka:http://www.asus.com/pl/Notebooks_Ultrabooks/K55VD/HelpDesk_Download/

 

Zainstaluj jednak pozostale sterowniki - moze to pomoze.


(adamk1985) #9

Sprawdź na linuxie live czy jest tak samo…