Laptop chce formatowac kate pamieci !?

Witam ! |

Mam problem z laptopem Compaq 610 , gdy wkładam katę pamięci do czytnika w laptopie wyskakuje komunikat czy chce sformatowac karte SD ? dlaczego ? Gdy wybieram opcje anuluj i w tedy nie ma opcji wglądu do pliku na karcie . co zrobic zeby działało to poprawnie !?

W Wierszu poleceń wpisz chkdsk x: /f (gdzie x to litera pod jaką jest karta)

Compaq albo:

a) nie widzi rozpoznawalnego przez niego systemu plików na rzeczonej karcie

b) czytnik ma problem z prawidłową obsługą (czasami taki problem powodują karty SDHC)

ad.a. dobrze byłoby wiedzieć w jakim sprzęcie ta karta działa normalnie

ad.b. sprawdzić czy na stronie producenta laptopa nie ma przypadkiem jakichś aktualizacji odnoszących się do czytnika kart.

na stonie producenta nie ma nic , nie jest to jakaś specialna karta jest to normalna karta sd uzywana w aparacie na innych laptopach dziala poprawnie zaraz sprobuje pomysłu pierwszego kolegi !

Dodane 24.05.2013 (Pt) 22:55

typ systemu plików to RAW

chkdsk nie jest dostępne dla stacji RAW

o co chodzi ?

Chodzi o to, co napisałem w punkcie a. Jeśli karta była sformatowana i używana w aparacie, to po prostu masz pecha.

nie byla formatowana

Była, ale nie w twoim sprzęcie.

No to po ptokach.

Powinieneś użyć programu do odzyskiwania danych, jeżeli nie zgrywałeś danych na kompa i po prostu sformatować tą kartę.

Skoro karta działa w innym komputerze to skopiuj na nim jej zawartość a potem użyj formatowania na laptopie. Potem sprawdź, czy karta w aparacie jest widoczna i czy można bez problemu zrobić zdjęcie czy nagrać film. Jeśli w aparacie będzie wszystko OK to sprawdź ponownie w laptopie. Jeśli tu też będzie OK to problem masz rozwiązany.

Czasami karta wymaga formatowania w aparacie - użyj wtedy opcji pełnego formatowania a potem sprawdź czy działa w laptopie.

:roll:

skopiowałem pliki na starego laptopa sadzilem do nowego i za żądał formatowania , sformatowałem i nic to nie pomogło dalej nie widzi dysku .

Za każdym razem chce formatowac karte !!

Masz jakąś inną kartę pamięci? Jeśli tak to sprawdź czy ta druga działa poprawnie czy też są z nią kłopoty. Może problem leży w samym czytniku.

Czy ta karta z którą masz problem wcześniej działała w tym Compaq normalnie czy od początku są z nią problemy?

:roll:

od początku gdy go formatowałem , zastanawiam się jak zaktualizować sterowniki

Poszukaj na stronie producenta laptopa czy są nowsze sterowniki niż te które posiadasz. Jeżeli tak, pobierz je i zainstaluj.

Jeśli chodzi o karty nie zawsze sterowniki wchodzą w grę . Po prostu zainstaluj sobie lepsze oprogramowanie , nie ściągaj z neta nie wiadomo czego , zainstaluj sobie eset noda 6 i zero problemów z wirusami.

Skanuj kompa dokładnie , sterowniki możesz pobrać za pomocą programu Driver Genius Pro 12 . Tral pozwala na 1 sterownik do pobrania:) . Ja zalecam ze strony producenta , a jeżeli nie chce ci się szukać to zgłoś się do mnie.

Podaj mi nr modelu , markę :slight_smile: system i wersje .