Planuje z bratem w tym roku zakup kompa lub laptopa. Mamy 5-6 letni laptop i5 5200u z 840m i 8 gb ram oraz drugi laptop prawie 10 letni z amd e350 i hd7470m. Ten pierwszy kupowaliśmy do grania w fife i starszych gier. Teraz przez ten czas było sporo gier rozdawanych za darmo, np. GTA V, WD, AC, Battlefront 2 i wiele innych. W ww. grach mamy/będą problemy z płynnością, np. WD 1 na low mam 30-40 fps, a w WD 2 będę miał z ok. 20. GTA V na medium mamy ok. 30 w kampanii a o multi mogę zapomnieć. W pierwsze assassyny damy rade, a potem zaczynają się schody.
Nie jesteśmy zagorzałymi graczami, ale chcielibyśmy pograć w wyższych ustawieniach, tak aby sprzęt dałby nam satysfakcję na kolejne min 5 lat. Ogólnie rzadko kupujemy gry (z ostatnich lat za grosze: fifa 15, mad max, heroes 3). Chcielibyśmy w przyszłości (jak będą rozdawane za darmo lub jak stanieją) zagrać w Wiedźmin 3, cyberpunk, ostatnie 3 assassyny, RD2, GTA 6 i inne.
Jeśli laptop to chyba 17 cali, z tym że teraz jak patrzyłem to ciężko znaleźć sensownego. Jeśli PC to myślałem nad ryzenem 3200g lub 3400g na początek a potem dołożenie karty aż stanieją. Dodam, że mamy stary monitor lg flatron 18,5 cali HD, został jeszcze jak mieliśmy pc z pentium iv. Monitor działa i mam go podłączonego do laptopa.
Nie jesteśmy w temacie na bieżąco, mają jakieś być premiery kart procesorów w tym roku?
Proszę o porady.