co radzicie czy kupic stacjonarke za 3000-4000 zł czy laptopa jakie parametry moge miec za te pieniadze w laptopie a jakie w stacjonarzewiem wiem ze wydajniejszy bedzie stacjonarny ale sporo podrozuje i sam i wiem fajnie go miec zawsze ze soba le chce tez miec mocne podzespoły i wogole w stacjonarny mozna spora zmieniac nie wiem jak sie ma ta sprawa do laptopow dzieki
Złączono Posta : 10.06.2007 (Nie) 7:43
hm… ciężko coś doradzić. w sumie powinieneś zastanowić się, czy ważniejsza jest dla Ciebie mobilność, czy możliwości rozbudowy i wydajność. Jeżeli koniecznie chcesz zabierać komputer ze sobą, kiedy podróżujesz to wiadomo - laptop. Jednak w laptopie za te pieniądze zazwyczaj któryś z komponentów nie jest zbyt dobry - np. grafika, czasem dvd, czasem matryca. W komputerze stacjonarnym za to każdy z komponentów dobierzesz jak chcesz (np. wybierzesz takie, które są już sprawdzone jeżeli chodzi o linuksa np. - czyli działają na Linuksie jednakowo dobrze jak na Windowsach, bo producent dba jednakowo o użytkowników darmowego oprogramowania - a często tak nie jest. przykład - karty via unichrome 3d - są jakieś ‘open’ sterowniki niby, ale to nie to samo, co porządny driver dołączany przez nvidie np. do swoich produktów). Ja posiadam laptopa za 2200zł (rok temu tyle kosztował). Jego wydajność nie jest wysoka, ale Windowsa XP jeszcze ciągnie :). Jednak muszę mieć laptopa - wkładam go w plecak i zabieram. Komputer stacjonarny to co najmniej dwa duże pudła. Jednak chodzi też o oszczędność miejsca na biurku. Laptop wygrywa. chociaż można kupić do komputera stacjonarnego jakąś slim obudowę, cichy zasilacz, monitor lcd oczywiście, klawiaturę logitecha ultra flat (czy jakoś tak) i taki komputer też nie zabierze zbyt wiele przestrzeni i będzie jednakowo cicho pracował co laptopik, a będzie przy tym na pewno wydajniejszy. Pamiętaj, że laptop nie tylko kosztuje więcej na starcie, ale też np. ewentualna naprawa będzie droższa (klawiatura do niektórych lapów to kilkaset złotych!), lub ewentualna modernizacja (tak, modernizacja jest oczywiście możliwa - hdd, napęd, grafika - ale często trzeba szukać tych podzespołów z dopiskiem “dedykowane dla toshiba/ibm/dell czy inny”. No ja od siebie tylko tyle mogę chyba powiedzieć. Sam bym najchętniej kupił lapa za 5000 gdybym tyle mógł na niego wydać i wtedy byłby i wydajny i jak to laptop - mobilny :).
ps. a ceny możesz sprawdzić tu: http://www.skapiec.pl
Jeszcze rok temu bym Ci doradził stacjonarny… teraz bierz laptopa… dlaczego?? Laptopy coraz bardziej dorównują stacjonarnym, a przy tym ich cena coraz mniej odbiega od poczciwych blaszaków. Oczywiście, nadal jeszcze są droższe, ale już nei tak bardzo:)
taaaaaaaa,zobacz jakiego kompa złożysz za 2 tys,a jakiego laptopa dostaniesz za taką kase
dobrze . ale jeszcze niedawno za 2 tyś nie było można dostać nowego laptopa. oczywiście kompy też są teraz coraz tańsze . jeśli zależy ci na mobilności to bierz laptopa , jeśli na graniu to kompa - proste
Nie jestem na bieżąco, jeśli chodzi o sprzęt, ale IMHO za 4 tyś. poskładasz blaszaka-potwora. W temacie laptopów bardziej się orientuję - w tej cenie dostaniesz sprzęt jak najbardziej na poziomie, także decyzja należy Ciebie (patrz niżej).
Jeśli jesteś osobą młodą i dużo grasz w jakieś nowe tytuły to chyba lepszy blaszak. Jeśli nie to polecam laptop. Maszynka za tę cenę może robić jako komputer domowy a mobilność i cisza podczas pracy to niewątpliwe zalety Jeśli komuś nie odpowiada układ klawiatury można dokupić coś na USB i pracować jak na zwykłym PC. Ogólnie jestem za laptopami
Tak jakoś
W laptopie na pewno można zmienić ram, procesor, dysk twardy, napęd i chyba to wszystko. Płyty głównej raczej nie zmienisz na inną, ponieważ są one dedykowane do danego modelu.
Karty graficzne z reguły są wlutowane w płytę główną - wymienne karty w laptopach to prawdziwa rzadkość.
Jeśli masz firmę to laptopa a jeżeli tylko do rozrywki to peceta.
bez monitora tak, z dobrym LCD będzie ciężko o potwora
jak musisz mieć komputer przenośny to bierz Laptopa, jak zależy Ci na graniu i wydajności to PC’ta…
Ofkors raczej chodziło bez monitora, faktycznie za 4k możnaby było kupić samego lcd’ka (np. te 30" )
A może kup za granicą jeżeli masz rodzine w stanach to naprawde kupisz bardzo dobrego laptopa dużo taniej niż u nas.
Mój znajomy kupił takiego laptopa za 3200 ot akich parametrach
AMD Turion dwurdzeniowy 1,6
2gb ramu ddr2/ 533 mhz
NVidia geforce 7600 go 256 mb
Dysk 160 gb
matryca TFT 15, 4
Nagrywarka DVD
Myśle że na takim zestawie już pograsz =)
Laptop to też PC ale się zgadzam granie pudło ( domowy ) podkręcanie domowy szpanowanie laptop ( nie zawsze ) przenoszenie laptop mało miejsca na biurku laptop zdarzają się też wyjątki
Za te pieniądze kupiłbyś świetny komputer stacjonarny z najmocniejszymi podzespołami lub dobrej klasy laptopa. Ja gdybym miał przeznaczyć na kupno komputera 4000 zł, kupiłbym tylko i wyłącznie PC. Laptopy są poręczne, ale nadal stosunkowo drogie, biorąc pod uwagę stosunek ceny do osiągów. Polecam PC.
Ja kupiłem za 2100 ful wypas
http://allegro.pl/item213169685__super_ … topa_.html
ja tam niewiem ale na laptopa sie moge zamienić