Cześć, próbuje wybrać jakiś laptop dla dziecka, wymagania, najlepiej 14", dysk SSD, ma służyć do jakiejś zabawy, internet, gry www, może jakieś Simsy 4 … .
Czy coś takiego da radę:
Skłaniam się bardziej przy tym pierwszym bo jest biały :). Jaka różnica będzie między procesorami i3-7100U a i3-8130U, no i karta graficzna Intel HD 620 a Intel UHD 620?
Bzdura, że Simsów nie odpali.
Bzdura kupowanie laptopa dla dziecka, odpowiedni wiek to 12 lat.
Jak już musisz kupić to wg mnie tablet (mniejsza szansa, że dziecko rozbije bo ciężkie, a tablet można zabezpieczyć od upadku).
na integrze odpali simy w najnizszej rozdzielczosci przy minimalnych detalach zeby to bylo plynne, a co z innymi tytulami jak symulator ciezarowki, farmy itd? wziales to pod uwage? 10% doplacic to nie jest jakis majatek a otrzymuje ZNACZNIE wydajniejszy sprzet do rozrywki
Swego czasu czytałem jakiś obszerny artykuł na ten temat i dziecko nie powinno mieć swojego (lub stałego dostępu) do komputera, poniżej tego wieku. Takie dzieci bez odpowiedniej i mozolnej kontroli rodziców dużo częściej wykazują braki prawidłowego funkcjonowania w środowisku rówieśników, które w pewnym stopniu są ukrywane przez kontakt z innymi o jednym nadrzędnym zainteresowaniu - komputerze. Takie było meritum i patrząc na dzieciaki, nie wydaje mi się by to była nieprawda.
Uważam, że decyzja należy do rodzica. Ja swój pierwszy komputer dostałem w wieku 10 lat i spędzałem przy nim naprawdę masę czasu. Na kontakty z rówieśnikami nie narzekam
Wiesz, mówię o bardziej współczesnych dzieciakach, gdzie dobra połowa od małego nauczona patrzeć w ekrany (telefon/komputer/telewizor) zamiast na świat.
Rozumiesz że nie wszystkie dzieci rozwijają się w tym samym tempie?
Rozumiesz też że nie wszystkie dzieci będą wysiadywać przy durnych gierkach i facebooku?
Moja córa ma stację z dwoma monitorami 22" w pokoju, gra w gry logiczne, bawi się programami graficznymi, czasem ogląda na nim TV albo podgląda na YT jak zrobić jakąś pracę plastyczną…
Ma 9 lat, komputer ma od pięciu.
Większość czasu jednak słucha muzyki i czyta książki.
Przeczytałem że z góry założyłeś iż wiek 9 lat to za wcześnie na własny komputer bo gdzieś coś na ten temat czytałeś.
Nie wspomiałeś o wyjątkach tylko z góry oceniłeś autora wątku i jego dziecko.
Założyłeś też z góry że odpowiedni wiek to 12 lat bo wszystkie dzieci w wieku 12 lat są odpowiednio dojrzałe aby korzystać z kompa…
Nie szukam porad w jakim wieku dziecko powinno mieć swój komputer, więc trzymajmy się tematu.
Nie chodzi tu w tym momencie o dopłatę 200 czy 500PLN, bo brałem też pod uwagę sprzęt za ponad 3000PLN. Bardziej bym się skłaniał jednak do laptopa 14".
Dokładnie się z Tobą zgadzam, moja córka przeczytała w ostatnim czasie więcej książek niż ja, więc wrzucanie wszystkich dzieci do jednego worka to takie troszkę słabe, może kolega wyżej nie ma jeszcze dzieci …
Dzięki wszystkim za porady, ale nie ma sensu więcej dyskutować na temat zasadności czy 9 lat to odpowiedni wiek dla dziecka na swój komputer.
Co do tematu to kupię chyba coś z tego co sam znalazłem, a jak będzie chciała w coś pograć bardziej wymagającego to kupie konsole.
Teraz do rzeczy, pierwszy komp jak pierwszy samochód, lepiej nie inwestować dużo.
Kup raczej coś poleasingowego za małą kasę.
Zaoszczędzisz a dziecku coś ekstra możesz za to co zostanie kupić.
ThinkPada T420 z SSD, będzie trwalszy i lepszy od budżetowych notebooków zrobionych z plastików a nawet jak dziecku przytrafi się coś na niego rozlać to spokojnie, wypłynie dołem a gry ze sklepu Microsoftowego spokojnie uciągnie.