Laptop dla grafika do 5500zł - pomoc w wyborze

Witam. Szukam laptopa z dobrymi parametrami dla prac graficznych i obróbki zdjęć do 5500zł.

Ważnym dla mnie jest odwzorowanie kolorów pokrycie RGb na około 85% .

Szukałem na xkom tam polecili mi fajny laptop - parametry są dla mnie super . Ssd 256GB, do tego zwykły dysk 1TB.
Dobra grafika 16Gb ramu procesor i7 . Tylko pokrycie w nim to chyba 60% to bardzo mało.
Dell Inspiron G3 i7-8750H/16GB/240+1000/Win10 GTX1050Ti

Drugi laptop jaki mi zaproponowano to ASUS Rog Strix SCAR GL503VM i7 16GB 256SSD GTX1060

5600zł to już bardzo dużo jak na mój budżet . Pokrycie jednak w ni to:
72% NTSC

94% sRGB

75% Adobe RGB

I bym go kupił ,ale raz nie ma dysku HDD przynajmniej 500GB . No i brak systemu.
Gdy te dwie rzeczy dołoże to cena już wychodzi ponad 6000 tyś zł a ja mam max 5500.

Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze.
Może to być poleasingowy czy coś po prostu musi mieć dobre odwzorowanie kolorów a jednocześnie być szybki i mocny.

Czekam na wasze propozycje i linki do ofert z góry dziękuję :slight_smile:

Wstrzymaj się z zakupem jeśli nie jest to pilne. Od września w sprzedaży będą nowe karty graficzne lepiej kupić coś z nowymi kartami, albo po obniżkach z tymi co teraz są.

Co do pokrycia aRGB to nie wiem czy są laptopy spełniające takie kryterium. Takie monitory to koszt kilku tysięcy zł 3-5 lekko, więc wątpię by to było możliwe znaleźć laptopa w tej cenie z takim pokryciem.

PS. Niedawno był bardzo podobny temat, poszukaj.

Dziękuję za informację pilne nie jest ,ale do października muszę mieć.Chociaż jeśli się coś teraz znajdzie to kupię mimo wszystko.
Natomiast jak widzisz ten asus ma dobre pokrycie a cena jest ok. Tylko brak sytemu i dysku.

Musi być jakaś alternatywa. Czekam co możecie jeszcze zaproponować. A tematu poszukam dzięki.

Polecam Dell Precision.

A jakiś link do aukcji ?

Ile ma pokrycia w kolorach ? Proszę o rozwinięcie odpowiedzi.

Czy chodzi może o ten model?

test
https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Precision-3510.168276.0.html

Fajny, ale nigdy nie miałem styczności z kartą graficzną AMD FirePro W5130M z 2GB. Zawsze bardziej przekonany byłem do GeForca.
Niby odwzorowanie fajne ,ale czy karta tutaj jesy wystarczająco mocna?
Wydaje mi się ,że już w tym co ja znalazłem [Dell Precision 7710 i7 16GB Full HD 512SSD M4000M] karta NVIDIA Quadro M4000M jest lepsza. A cena podobna.

Do grafiki bierz quadro.

A w tym dellu z quadro matryca jest taka sama jak w tym z AMD FirePro W5130M ktoś wie może jakie tam jest pokrycie kolorów.
Ewentualnie proszę o jakieś inne propozycje. Bo na razie mamy 2 różne opinie :slight_smile:

W preclach są 3 rodzaje matrycy, dotykowa, fhd i 4khd. Więc pokrycie powinno być to samo, bo powinny mieć matrycę o podobnej jakości (dell stosuje czasami matryce rożnych firm, ale o tych samych parametrach i właściwościach).

Ale wydaje mi się że 4k miała lepsze pokrycie koloru niż fhd, przynajmniej tak było jak szukałem czegoś do zdjęć dla siebie. W każdym razie stwierdzenie że wszystkie są super to bardzo duże uogolnienie. Warto zobaczyć konkretną recenzję laptopa z daną matrycą i wtedy porównać.