Witam. Szukam laptopa z dobrymi parametrami dla prac graficznych i obróbki zdjęć do 5500zł.
Ważnym dla mnie jest odwzorowanie kolorów pokrycie RGb na około 85% .
Szukałem na xkom tam polecili mi fajny laptop - parametry są dla mnie super . Ssd 256GB, do tego zwykły dysk 1TB.
Dobra grafika 16Gb ramu procesor i7 . Tylko pokrycie w nim to chyba 60% to bardzo mało.
Dell Inspiron G3 i7-8750H/16GB/240+1000/Win10 GTX1050Ti
Drugi laptop jaki mi zaproponowano to ASUS Rog Strix SCAR GL503VM i7 16GB 256SSD GTX1060
5600zł to już bardzo dużo jak na mój budżet . Pokrycie jednak w ni to:
72% NTSC
94% sRGB
75% Adobe RGB
I bym go kupił ,ale raz nie ma dysku HDD przynajmniej 500GB . No i brak systemu.
Gdy te dwie rzeczy dołoże to cena już wychodzi ponad 6000 tyś zł a ja mam max 5500.
Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze.
Może to być poleasingowy czy coś po prostu musi mieć dobre odwzorowanie kolorów a jednocześnie być szybki i mocny.
Czekam na wasze propozycje i linki do ofert z góry dziękuję
Wstrzymaj się z zakupem jeśli nie jest to pilne. Od września w sprzedaży będą nowe karty graficzne lepiej kupić coś z nowymi kartami, albo po obniżkach z tymi co teraz są.
Co do pokrycia aRGB to nie wiem czy są laptopy spełniające takie kryterium. Takie monitory to koszt kilku tysięcy zł 3-5 lekko, więc wątpię by to było możliwe znaleźć laptopa w tej cenie z takim pokryciem.
Dziękuję za informację pilne nie jest ,ale do października muszę mieć.Chociaż jeśli się coś teraz znajdzie to kupię mimo wszystko.
Natomiast jak widzisz ten asus ma dobre pokrycie a cena jest ok. Tylko brak sytemu i dysku.
Musi być jakaś alternatywa. Czekam co możecie jeszcze zaproponować. A tematu poszukam dzięki.
Fajny, ale nigdy nie miałem styczności z kartą graficzną AMD FirePro W5130M z 2GB. Zawsze bardziej przekonany byłem do GeForca.
Niby odwzorowanie fajne ,ale czy karta tutaj jesy wystarczająco mocna?
Wydaje mi się ,że już w tym co ja znalazłem [Dell Precision 7710 i7 16GB Full HD 512SSD M4000M] karta NVIDIA Quadro M4000M jest lepsza. A cena podobna.
A w tym dellu z quadro matryca jest taka sama jak w tym z AMD FirePro W5130M ktoś wie może jakie tam jest pokrycie kolorów.
Ewentualnie proszę o jakieś inne propozycje. Bo na razie mamy 2 różne opinie
W preclach są 3 rodzaje matrycy, dotykowa, fhd i 4khd. Więc pokrycie powinno być to samo, bo powinny mieć matrycę o podobnej jakości (dell stosuje czasami matryce rożnych firm, ale o tych samych parametrach i właściwościach).
Ale wydaje mi się że 4k miała lepsze pokrycie koloru niż fhd, przynajmniej tak było jak szukałem czegoś do zdjęć dla siebie. W każdym razie stwierdzenie że wszystkie są super to bardzo duże uogolnienie. Warto zobaczyć konkretną recenzję laptopa z daną matrycą i wtedy porównać.