Jak spojrzałem na oferty nowych to praktycznie kaszanka, jest albo Asus X534 na Celeronie z wlutowanym 4GB RAM bez możliwości rozbudowy, albo Lenovo IdeaPad S145-14 na Pentiumie. Żaden nie kusi.
Rozważam zakup poleasingowego Della E7440 za 1000zł, lub ThinkPada L540 za 1200, oba na i5, 8GB, 256SSD
Doradźcie, czy brnę w dobrym kierunku? może jakieś inne modele?
Założenia:
matryca FHD matowa, 8GB ramu, proc najchętniej i5, absolutne min. Pentium.
14~15"
klawiatura najbardziej typowa bez żadnych funkcyjnych / multimedialnych przycisków po bokach, jak ma HP, które mylą przy pisaniu bezwzrokowym
klawiatura numeryczna mile widziana, ale musem nie jest
grafika w procesorze wystarczy
budżet przekraczalny o max 50~70zł
Wygląda super, i5, 8 GB RAM.
Wróć, Atom N4200 i 8 GB RAM jest na pokładzie.
Nie wiem czy jest sens kupować “poleasingowe dobre i wytrzymałe”, które wydajnością sa na poziomie ostatnich netbooków. Tym bardziej, że w w granicach maks 200 zł więcej masz nowego, na gwarancji 2200U, który te i5 zjada 2x.
Według mnie dobre rozwiązanie, tym bardziej, że możesz mieć też tu dobrą matrycę IPS. Dużo lepsze od zakupu czegoś nowego i słabego (jakość). Wiadomo taki zakup starczy na 2-3 lata pracy biurowej, może trochę dłużej (zależy kto jak używa). Jednak w przypadku n owego bez systemu trzeba liczyć minimum 2-2.5 K
Tyle wynosi gwarancja nowszego i “mniej dopracowanego”.
W przypadku takich modeli używany zwykle jest to max rok, czasem nawet mniej.
To też argument do wpisania do tabelki.
Chociaż ja osobiście z doświadczenia zauważam, że jeśli coś się nie zepsuje się zaraz po zakupie (tydzień-dwa-miesiąc), albo po końcu gwarancji, to będzie działać latami
… do pewnego wieku.
5 czy 8 nie jest tragicznym wynikiem, gorsza sytuacja z 10 na karku, 3 znane mi w ciągu roku-dwóch po przekroczeniu tej magicznej liczby wysiadły całkowicie. W jednym płyta, w drugim matryca, w trzecim lutowanie grafiki (?).
Kupując nowe/za ok 1.5-2 k pln bierz tylko pod uwagę intele o numerach 8xxx plus lub Ryzeny od AMD, to “nowoczesna” technologia. Ma to też przyzwoita wydajność.