Szukam odpowiedniego laptopa dla mojej mamy. Mama nie jest specem komputerowym, wykorzystywałaby go głównie do przeglądania Internetu, oglądania filmów i słuchania muzyki czy archiwizacji zdjęć. Chcę kupić laptop bez systemu operacyjnego, a sam system dokupić osobno, dlatego cena samego laptopa musi oscylować w okolicy 1000 zł. Lenovo odpadają, bo to badziewie (osobiście nie miałem, ale bliskie mi osoby miały i zawsze były same problemy z tym sprzętem). Koniecznie musi być nagrywarka DVD, do oglądania oryginalnych filmów czy nagrywania zdjęć na płyty.
Znalazłem takiego oto Asusa i wydaje mi się w porządku, jednak chciałbym poznać dodatkowe opinie:
Proszę ewentualnie o inne propozycje. Fajnie jakby to był 15,6", bo większy niepotrzebny, a mniejszy za mały.
No tak, ale preinstalowany Windows to raczej nie jest dobre rozwiązanie. Pełno zbędnych dodatkowych programów zainstalowanych domyślnie i generalnie mniejsza kontrola nad systemem - mama się nie zna, ale ja bym jej chciał wszystko przygotować jak trzeba. Z doświadczenia wiem też, że takie systemy częściej wymagają odświeżania do ustawień fabrycznych, aniżeli normalny system wymaga formatu.
Swoją drogą mama obecnie używa ponad 10-letniego laptopa, który nie ma nawet 1GB RAM-u, o procesorze nie wspominając, więc w porównaniu z tym taki ASUS będzie sprzętem NASA. Jak najbardziej jestem otwarty na inne propozycje, może być nawet tak do 1200 zł, ale bez preinstalowanego Windowsa.
Kupiony osobno system to 400zł, bo tyle kosztuje oryginalny system w wersji OEM. Więc się nie opłaca, lepiej z laptopem. Tak jak Jaro napisał, dostajesz go także na płycie często lub obraz w postaci partycji recovery, więc wystarczy ze go preinstalujesz po zakupie od nowa i tyle.
Aktualnie w dobrej cenie w promocji jest:
z procesorem i3ulv 5-tej generacji Broadwell, CPUbenchmark: 2903
Gdzie Twojego celerona: 925
Bardzo słabiutki. Te celerony maja problemy nawet z aktualnymi rozbudowanymi witrynami.