Laptop do 2000 tylko do internetu

Witam.
Sorki że tak spamuje tematami o laptopach, ale muszę kupić obecnie kilka sztuk i chcę się zorientować najlepiej jak to możliwe. Długa historia, nie będą zanudzał.

Szukam laptopa do 2000 do codziennej pracy, internet, jakieś tam filmiki itd. Nic specjalnego, ale żeby można było komfortowo na nim działać.

Pozdrawiam i dziękuję.

Zależy ci na wadze? Jaki rozmiar byłby dobry dla twoich potrzeb?

W zależności czy potrzebujesz dużego dysku HDD czy szybkiego SSD, proponuję w tej samej cenie te dwa Lenovo:

Procek co prawda jeszcze Skylake, czyli 6-ta generacja, ale wciąż wydajniejszy niż te Pentium’y nowe (Apollo Lake).

1 polubienie

Jeśli nie potrzebujesz systemu to ta propozycja wydaja się sensowna. W laptopy bez SSD bym się nie bawił przy codziennej pracy SSD robi robotę.

1 polubienie

Musi być nowy?
W tej cenie dostaniesz dwa fajne poleasingowe spokojnie do takiego celu wystarczające z gwarancja i legalnym nowym Windowsem.

1 polubienie

Musi być nówka.

1. Dzięki że nic nie napisałeś, już wyciągamy szklaną kulę
  2. Co z systemem? Co z rozmiarem (wydzielona klawiatura numeryczna)?
  3. Kupowany na firmę, liczy się gwarancja wtedy? Liczy się szybki serwis?
  4. potrzebujesz ze slotem M.2 na dysk SSD?
  5. 2000zł to jest budżet na laptop dla dziecka 10 lat.

Przykładowo z nowymi procesorami i3-8130U, ja bym IdeaPad 320-15 tego badziewia unikał.

ASUS VivoBook R520UA i3-8130U/8GB/1TB (R520UA-EJ930)

Lenovo Ideapad 320s-14 i3-8130U/8GB/1000 (81BN0091PB)

2 polubienia

Polecasz dwa laptopy oba bez ssd do codziennej pracy. Jeśli chodzi o przeglądanie internetu i najprostsze czynności podstawą nie jest procek ale dysk ssd właśnie. Dlatego te dwie propozycje nie są optymalne. Mam w domu dwa laptopy jeden nowszy z lepszymi bebechami drugi z gorszymi ale za to z ssd który ostatnio tam włożyłem i zdecydowanie wolałbym przeglądać internet i robić najprostsze czynności na tym z ssd, a różnica w podzespołach jest znaczna.

Ale na pytania dotyczące systemu, rozmiaru,wagi i potrzebnego miejsca na dane autor musi odpowiedzieć. A 2k to wcale nie jest taki najgorszy budżet nie każdego stać by włożyć 3k na laptopa.

Jeśli nie Lenovo to może:

Tutaj dobra propozycja niestety matryca tylko HD

1 polubienie

Poleciłeś laptopa z 14 calowym ekranem i rozdziałką FullHD skazując tym samym nieszczęśnika na Windowsowe skalowanie DPI (przy takiej gęstości pikseli na 100% wszystko będzie mikroskopijne, więc skalowanie to mus). A Windowsowe skalowanie jak działa to wszyscy wiemy. Aplikacje się bugują, tekst jest w niektórych miejscach rozmazany, niektóre gry się renderują w mniejszej rozdzielczości. Po prostu rewelka. Mogłeś chociaż poinformować o konsekwencjach takiego wyboru.

Sorry ale gadasz głupoty - szczerze ci mówię. Sam am np. Latitude 14" E7450 z matrycą FullHD dwa monitory 1440p 25" U2515H i jeszcze nie stosowałem skalowania! Jak ktoś ma ponad 50-tkę to może jeszcze ale tak jak ja 30 to bez problemu.

Mam 15 cali w FullHD i już mało komfortowo się z tego korzysta, a co dopiero na mniejszym ekranie? Do FullHD optimum, to 17 cali.

PS: Trochę kultury.

Kup Chromebooka, będziesz miał z bańki użeranie się z malware.

Ja mam 15,6 cala i FullHD i muszę mieć skalowanie 125%, bo bez skalowania jest wszystko za małe. Na poprzednim laptopie, który miał 14 cali i FullHD musiałem mieć 150%. Choć w Windows 10 jest z tym lepiej niż na Windows 7, to wciąż niektóre programy się bugują lub mają rozmazaną czcionkę. Na szczęście z każdym updejtem do Windows 10 jest coraz lepiej. Im wyższe skalowanie tym większe ryzyko, że jakiś program się będzie bugował. Na tym poprzednim laptopie 14 calowym mi aplikacja od dodatkowych klawiszy hotkey bugowała kursor przy skalowaniu 150%. Ale ją usunałem (była preinstalowana przez Lenovo). Ogólnie dużo osób z takimi laptopami miało ten problem na forum Lenovo, ale mi udało się dojść, że to wina tego programu poprzez to, że zrobiłem czystą instalkę i nie miałem tego problemu, a po wgraniu się znowu pojawił. Zgłosiłem nawet do Lenovo buga. Dlatego jak już kupujemy laptopa, to wgrywamy system na czysto i instalujemy tylko sterowniki, nic więcej, ja się tego nauczyłem, programy od producentów laptopa, a zwłaszcza Lenovo, są zazwyczaj mocno wadliwe i czasem niedostosowane nawet do laptopa, na którego są wgrywane.

@anon41799040
Dla mnie jako programisty Chromebooki będą użyteczne dopiero jak dostaną opcję odpalania Linuksowych programów. W tej chwili tylko normalny laptop jak dla mnie. Główny system to Windows 10, a Linux mam na VirtualBox lub emulowany przez WSL (większość narzędzi typowo Linuksowych działa wtedy). Z malwarem nie mam problemu. Od czasów Windows 8 nie złapałem nic nigdy poza złapaną raz koparką kryptowalut dołączoną do jakiegoś programu.

Google: Jak naprawić w laptopie z FullHD, 2K i 4K programy które mają rozmazane i nieostre czcionki

Ja mam 15,6 cala i FullHD i muszę mieć skalowanie 125%, bo bez skalowania jest wszystko za małe.

Czyli masz jakąś wadę wzroku która z wiekiem będzie się pogłębiać.

1 polubienie

Autor wątku nie jest programistą, tylko potrzebuje sprzętu do internetu - a to naturalne środowisko Chromebooków.

1 polubienie

Ja mam 15,6 cala i FullHD i muszę mieć skalowanie 125%, bo bez skalowania jest wszystko za małe.

Albo może przyzwyczajenie do mniejszej rozdzielczości / większych urządzeń tylko z FullHD?

Np. ja wolę na 1366x768 24″ a jak mam 1920x1080 z 24″ to czuję, że tekst jest mniejszy i pomaga na to DPI 120 / Zoom 120 - 125%.

Co do widoczności pikseli to mnie to nie przeszkadza przy tym pierwszym przypadku.

Nie chodzi o to, że mam wadę wzroku, bo nawet na 14 calach i Full HD bez skalowania odczytam tekst bez problemu. Tylko pracuje mi się niewygodnie na tak dużej rozdziałce i tak małym ekranie.

To ma być komp dla kogoś kto poza internetem i okazjonalnymi filmikami na YT niczego więcej nie wymaga. Dysk SSD to jasna rzecz oczywistość, dlatego nawet tego nie podkreślam.
Myślę, że już mam dobrego kandydata, dziękuję wszystkim za propozycje.

Ten Acer też bardzo fajny https://www.x-kom.pl/p/422906-notebook-laptop-156-acer-extensa-2540-i3-7130u-8gb-256-win10x-fhd.html

1 polubienie

Lenovo Ideapad 320s-15 i3-7100U/4GB/240+1000 Szary
Matryca FULL HD matowa IPS, całkiem niezłe wykonanie dwa dyski wewnątrz laptopa, dobre głośniki. Spokojnie wystarczy do codziennego użytkowania.

Taniej model z samym dyskiem SSD.
Lenovo Ideapad 320s-15 i3-7100U/8GB/240 Szary

1 polubienie