Laptop do 2000 zł

Witajcie :slight_smile:

Potrzebuję porady od was - specjalistów.

Szukam laptopa do 2000zł który w tym zakresie cenowym będzie jak najbardziej optymalny parametrami.

Ma służyć głównie do typowych zadań domowych. Ważne by miał dobrą matrycę do czytania i filmów.
Bardzo miło by było, gdyby posiadał jakiś napęd optyczny. System nie jest wymagany. Z dobrą baterią

Owy laptop nie będzie dla mnie, dla tego też jest jeszcze jeden nie konieczny do spełnienia wymóg… fajnie jakby był czerwony :smiley:

Liczę na was moi drodzy, dziękuję :slight_smile:

osobiście, gdybym miał nabyć koniecznie nowy komputer w przedstawionym budżecie, zainwestowałbym w tą propozycję:
https://www.sferis.pl/laptop-acer-aspire-e5-nxgryaa001-core-i3-8130u-156-6gb-hdd-1tb-intel-uhd-620-win10-repack-przepakowany-p614483

Przez “przepakowany” należy rozumieć, że jest ze zwrotu?

Ne mówił nic, że ma być nowy.

@sensu, czytałeś opis produktu? Ludzie z reguły szukają fabrycznie nowego sprzętu, z stąd moja propozycja. Jednocześnie nie wykluczyłem propozycji elektroniki używanej - kto co lubi/ na co może sobie pozwolić.

Nie czytałem.

Do 2000 zł radziłbym kupić używany.

Prawdopodobnie najlepiej wyjdzie Ci Lenovo/Acer na Ryzenie 3 2200 U.
Wersja Lenovo z 4 GB RAM i bez systemu startuje w okolicy 1600, wersja z Windowsem 10 o jakieś 200 zł droższa pewnie, dodatkowe 4 GB Ram dokupisz za 100-150 zł leciutko nowe, używane pewnie koło 80 (Ram akurat na 99,99% jest bezpieczny). Za 50 lub 100 zł dostaniesz jakieś napęd wewnętrzny, Lenowo ma zatokę do montowania, z Acerem nie wiem :wink:

Oczywiście konstrukcja ma kilka minusów, przycisk odpalania w klawiaturze numerycznej, wlutowana jedną kość RAM oraz ryzyko rzadszej aktualizacji sterowników do Vegi 3.Plusy to natomiast najbardziej zbalansowana opcja do 2000 zł, 2200U idzie po równo z mobilnymi I3, a Vega 3 zintegrowaną grafikę zjada ze 2 razy. Jeżeli wiec kiedyś przyjdzie do czegoś bardziej wymagającego graficznie (np. jakies Simsy w 3d), to fajnie.

Jeżeli zależy Ci na dobrej matrycy to warto wybrać IPS. Lekki mobilny w aluminiowej obudowie z miejsce na jeszcze jeden dysk.

Do typowych zadań domowych i3U 8 generacji wystarczy z zapasem.

Cenowo jak weźmiesz na ryzenie, to masz wersję z systemem

Matryce w modelu 330s i 330 bez s różnią się znacząco. 330s ma matrycę IPS z lepszymi kątami widzenia. Wersja z 4 rdzeniowym procesorem AMD Ryzen 2500u jest droższa od tej z i3 poleconej przez Gajwera i niestety znacznie przekracza budżet, ale ma Windowsa w cenie.

Wersja z 4GB RAM, oraz Dyskiem SSD 240GB i Windows-em 10 w cenie kosztuje 2449zł.

Moim zdaniem warto dopłacić do wersji z 8GB pamięci RAM, która kosztuje 2649zł.