Jaki mogę kupić laptop do 2000zl ktoś doradzi. To nie ma być laptop do gier tylko do normalnego użytkowania proszę o pomoc. Bo ja patrzę na tego laptopa Lenovo IdeaPad S340-15IWL (81N800L4PB) proszę żebyście doradzili
Podaj link do przykładowego jaki znalazłeś.
W zasadzie spoko.
Ja mam Lenovo IdeaPad 330, nieco dodałem pamięci do 12 GB Ekran 17" IPS Windows 10 PRO start szybki,cóż tu więcej pisać w/g mnie godny uwagi.Otwieranie stron szybkie obraz ostry.System jaki chcesz to ci wgrają.Wybór należy do szanownego kolegi.Jest również model 15" Nie będę pisał gdzie kupować by nie zostać posądzonym o reklamę sklepu ale kto szuka to znajdzie.
Doliczyłeś 500+ na Windowsa? Ten nie ma.
Omijaj Lenovo bo to szajs jakich mało. W dodatku ten lapek nie ma systemu, więc dolicz z 500 zł za Windowsa, no chyba że używasz linuksa wtedy poleciłbym ci tego Asusa niskonapięciowy Ryzen 7 i 512 GB dysk SSD za raptem 199 zł więcej od tego gównianego Lenovo
lub ten z Windowsem też o 199 zł więcej niż Lenovo
Czy procesor ryzen jest lepszy od i5
Podobny, zakłądajac, ze nie fascynujesz sie benchmarkami, to przyjmij, że i5 8/9xxx ~~= Ryzen 2/3500 lub 700. Największą różnica jest grafika. Na tej Ryzenowej w coś nawet zagrasz, na Intelu nie.
Albo wybierasz nowy sprzęt bez systemu i doliczasz 500 zł za system, albo bierzesz coś poleasingowego już z systemem. Imo lepsza opcja to ta druga, bo biznesówki są mniej zawodne.
np coś takiego: https://konkretnasztuka.pl/product-pol-101990-Dell-Latitude-E5470-14-i5-6300U-1920x1080-Klasa-A-S-N-9LYNRF2.html
oczywiście na takim sprzęcie nie zagrasz, to jest laptop do pracy/przeglądania internetu, codziennego użytkowania, trzeba mieć tego świadomość.
Przesadzasz. Do 2000 lub nieco powyżej dostanie dobrego z systeem.
Dodatkowo twierdzenie o “mniejszej zawodności” jest naginane, gdyz głównym czynnikiem awaryjności jest wiek. 5 czy 6 letni sprzęt nawet biznesowy swoje przeszedł. Bateria, dysk, układ chłodzenia, to jest na starcie już problematyczne.
laptop z systemem czy bez?
Czyli pomijamy grafikę / zintegrowana w procesor, duży dysk, może 8gb ramu i jakiś procek tani ale dobry. Do 2000zł na pewno coś znajdziesz. Przydała by się też dobra bateria
Z nowych i z W10 kandydatów jest dwóch I3-8/9xxx & Ryzen 2/3200U. Ja bym raczej decydował sie na czerwonych, jako CPU sa prawie takie same, ale gdyby chzreśniak/kuzyn chciał jakaś gre odpalic, to vega w Ryzenie daje szanse na to.
Dramatyzujesz, nowe intel uhd są lepsze od dowolnej mobilnej grafiki w laptopach sprzed 5 lat
Nowe są owszem lepsze, ale do 2k z W10 takiego raczej nie dostanie (z 8GB RAM i min 240 SSD jeszcze).
To raczej tak bliżej 2500 wyjdzie pewnie.