jako, że muszę w miarę szybko kupić laptopa to postanowiłem, że poradzę się Was, bo nie ogarnę tak szybko modeli, które wyszły. Sam kupowałem dla siebie sprzęt 4 lata temu i wiedza, która nabyłem jest już przedawniona.
Przeznaczenie komputera:
na pewno nie do gier;
typowego zastosowanie jak: filmy/internet chyba nie muszę wymieniać,
dobrze by było gdyby radził sobie z programami np. Catia/Matlab/AutoCad
Jestem świeżo po przeczytaniu tematu “Chcesz kupić laptopa” no i jakąś wizję co “chodzi” na rynku pojawiła się jednak nic szczególnego. Rozumiem także, że za taką kwotę nie dostanę super sprzętu ale przeznaczenie jak widać powyżej też nie jest super. No i cena - dobrze by było gdyby właśnie była bliżej tych 2000 zl (a nie np 2300) - ograniczony budżet.
praktycznie mają takie same parametry, dell ma większy dysk ale minimalnie słabszy procesor, na asusie napewno będzie widać każde dotkniecie palcem, zależy co komu sie podoba…
W sumie zapomniałem o najważniejszym - ważne by miał solidną obudowę - codzienna podróż z nim z domu do pracy i z powrotem.
Ślady użytkowania nie przeszkadzają mi.
No dobra, w takim razie proponujesz te dwa modele - ten pierwszy dell i asus.
Próbuję jakoś zgooglować opinię właśnie na temat jakości wykonania/trwałości ale nic nie mogę znaleźć. Możesz coś o tym powiedzieć? Pracowałeś z jakimś z modeli, które wymieniłeś?
Bierz Dell’a z radeonem. Sam posiadam dwa laptopy z układem GMA x4500HD <-- ,ale ten przedrostek HD ma się ni jak do obsługi…
Oczywiście można sobie w HD, ale jakość jest nie zadowalająca. Drugi jest z kartą Ati. Na prawdę jest różnica i w pracy laptopa ( karta ma swoją pamięć, a nie dzieli się z laptopem ) i w oglądani filmów ( nowy system, a obraz (cienie drobne efekty) są zdeformowane lekko, ale jeżeli nie oglądałeś ich w HD np. na drugim kompie to różnicy nie zauważysz! (film traci na jakości). Nigdy nie kupuj GMA :(. Laptopy Dell są bardzo wytrzymałe i warte swojej ceny. Gdybym mógł cofnąć czas poczekałbym trochę. Zebrał trochę kasy i kupił porządnego Dell’a z dobrą kartą graficzną (około 2500+).