Laptop do 2500 zł dla zwykłego użytkownika

Znów zostałem wytypowany do zakupu laptopa, więc chciałbym prosić Was o pomoc.
Przede wszystkim ma mieć minimum 17".
Interesują mnie tylko nowe sztuki.
Limit cenowy został ustalony na 2500 zł.
System nie jest potrzebny, choć docelowo będzie wgrany Windows 10, więc przydałoby się minimum 8 GB RAM.
Głównym użytkownikiem będzie osoba 60+, więc służyć będzie jedynie do przeglądania Internetu, rzeczy do pracy, zdjęcia, filmy… Gry na pewno odpadają.
Powinno to jakoś działać, więc myślę o SSD pod system + 1 TB HDD na dane. Jeśli będą problemy z sumą to możemy pominąć akurat ten punkt.
Jak zacząłem zgłębiać temat to od razu zwróciłem uwagę, że ta półka wcale nie oznacza rozdzielczości Full HD. Warto brnąć w tą rozdzielczość, czy pozostać przy tworach w stylu HD+?

Piracki?

Student :slight_smile: MSDN ratuje sprawę :wink:

To Uniwersytet Trzeciego Wieku?

Gdy u nich będę to będę z niego korzystał, jednak podczas mojej nieobecności będzie użyczony rodzinie. Jakiś problem? :wink:

Wg mnie coś takiego:
niezły procek, Full HD, 17,3", SSD na m.2 +HDD 1TB

Ten Asus jest ok ale trzeba pamiętać, że rozszerzenie RAM (z 4 na 8GB) oraz dysk SSD dołożył sklep. Wadą tego modelu jest antena MIMO 1x1 (czyli z WiFi więcej niż 300 MBit/s nie wyciśniesz).

Zakładając, że gdzieś ma sieć, która transmituje z większą prędkością po Wi-Fi :laughing:

Jeśli np studiujesz socjologię z etnografią i prowadzisz projekt badawczy dotyczący tego jak osoby 60+ radzą sobie z nowoczesną technologią to wszystko jest ok :wink:

Tam jest net 100 Mbps, ale na najtańszym TP-Link’u nawet tego nie da się wycisnąć :wink:
Czyli gwarancję w tym przypadku daje X-KOM, bo sprzęt był już rozkręcany. Dobre jest takie rozwiązanie?
Czy warto brnąć w Full HD, czy może znajdzie się coś ciekawszego (tańszego) w mniejszych rozdzielczościach?

Poszukaj sobie, korzystając z filtrów: https://www.x-kom.pl/g-2/c/1530-notebooki-laptopy-17-3.html

Modele 15,6 cala są z reguły tańsze i posiadają wydajniejszą konfigurację w tym samym budżecie. Choć dla osoby starszej nie trzeba nie wiadomo jakiej konfiguracji.

ASUS VivoBook 17 R702UA i3-7100U/8GB/240SSD+1TB
Model z procesorem 7 generacji spokojnie wystarczy do domowego użytkowania, tym bardziej w połączeniu z dyskiem SSD, dodatkowo wewnątrz laptopa zamontowany jest dysk HDD na dane. Wykonanie akceptowalne, matowa matryca FULL HD w większym ekranem roboczym.

Ten sam model z systemem Windows 10 zawsze wychodzi taniej niż kupno osobnego
ASUS R702UA-BX350T i3-7100U/8GB/240SSD+1TB/Win10

Nie mogłeś przeczytać postów tylko musiałeś wrzucić to samo co ja?

Nie kłóć się, jeszcze wmówi, że z jego forum / rankingu kopiowałeś.

Jaka to różnica czy sklep dołożył ram i ssd. Jak dla mnie żadna, bo i tak jest gwarancja.

Nie. Jest kilka różnych gwarancji:

• fabryczna na laptopa od producenta laptopa;
  • fabryczna na dołożony dysk od producenta dysku;
  • fabryczna na dołożoną pamięć od producenta pamięci.
    To utrudnia skorzystanie z gwarancji. W efekcie sklep musi w tym pośredniczyć co wydłuża cały proces naprawy gwarancyjnej.

I tak pośredniczy.

Jeśli tak, to lipa. Bo to znaczy, że to sklep jest gwarantem. Czyli de facto sprzedają sprzęt bez fabrycznej gwarancji.

Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/500/Win10 FHD IPS ( NX.GSWEP.003) - 2499zł
Byłby tutaj najlepszy, ale niestety nie są aktualnie w tej chwili do dostania.

Jak coś, to polecam dobierać dyski SSD samodzielnie np.
ASUS VivoBook 17 R702UA i3-7100U/8GB/1TB
plus dysk SSD M.2 Samsung 860 EVO 250GB z 5 letnią gwarancją
= 2488zł

Dell Inspiron 5770 i3-6006U/8GB/120+1000/Win10 FHD - 2629zł
Z nagrywarką DVD, dyskiem SSD M.2 i matrycą IPS. Starszą generacja procesorów (Skylake).

1 polubienie

Można próbować bezpośrednio u źródła:
https://pl-store.acer.com/aspire-5-laptop-a515-51g-szary