Laptop do 3000 zł

Witam, otóż od pewnego czasu poszukuje laptopa w cenie do 3000 zl. Zastanawiam sie nad : https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-330-ryzen-5-8gb-256ssd-r540-w10.bhtml . Czy jest to dobry wybór i czy warto pchać sie w procesory AMD i karty graficzne RADEON. Laptop miałby służyc do serfowania po internecie (by nie zacinal sie przy włączonych paru kartach) oraz prostych grach typu Left 4 Dead 2, Tera Online , tibia itd. Mam złę doświadczenia z laptopami z tego przedziału cenowego po tym jak moja mama kupiła ACera Aspire 5 7200u i 940 mx który to strasznie muli i dziala gorzej niż mój 10 letni COMPAL JFL92. Prosze o pomoc wolałbym znaleźć oferte w jakims stacjonarnym sklepie a nie na stronie internetowej. Z góry dziękuje za pomoc.

Bo to był zły wybór, słaby procek 2/4 i słaba “dedykowana” grafika :wink:

Dla Ciebie opcje sa dwie:

1. i5 (4 rdzenie!) + dedykowana grafika
  2. Ryzen 2300 czy 2500u (ten 4 rdzeniowy z vegą, numer mi uciekł)
    Wydajnościowo wyjdzie prawie tak samo.
    Do tego
    min 8 GB RAM (2x4 dual channel) + ssd min 240 GB.

PS. “odpuść” 2 rdzeniowe z 4 wątkami, w tym przedziale szkoda, będzie podobny do matki :wink:

To jest lepsza wersja z alu obudową ale nie do grania :wink:

mama kupiła ACera Aspire 5 7200u i 940 mx który to strasznie muli i dziala gorzej niż mój 10 letni COMPAL

A kupiliście dysk SSD M.2 na system?

MX150 / RX 560X - w te powinieneś celować jeśli chcesz też grać.

W cenie 3300 masz już w zasięgu sprzęt z gtx1050, na którym gry będą działać znacznie lepiej niż mx150:
https://www.x-kom.pl/comparison/425290,462317

Nie do wyczynowego / w high, większość gier w niskich uruchomi się, ale niekoniecznie będzie na Ryzenie 60 klatek. Zwykle koło 35 w grach aaa like Wiedzmin.

Wystarczyłby SSD, przy słabszym procku te dziesiąte części sekundy wiele nie zmienią. Zgoda jednak: HDD w słabszym lapku o BÓL (lub BUL, zaleznie od opcji politycznej;p)

Ile razy można przejść Wiedźmina :wink: ?

Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Odyssey myśl o nowych tytułach z 2018 i tych które nadejdą dopiero w 2019.

Nie po to mają slot M.2 na (dodatkowe) dyski SSD żeby z nich nie skorzystać, jak SSD 1TB będą w cenie dysków HDD to sobie tez wymieni.

Acer Aspire 7 + dodatkowa kość 8GB RAM jeszcze OK, tak by w przyszłości tylko wymienić fabryczną 4GB na kolejne 8GB pod Dual Channel (2x8GB).

Akurat do grania mam stacjonarke a i to tylko od swięta zdaza mi się w coś pykać pokroju Gta Sa czy The Sims 4. Także nacisk chcialbym polozyć na działanie przeglądarki - lubie mieć wiele kart otwartych przy czym oczekiwałbym żeby sie nie ścinały. Dedykowaną karte graficzną chciałbym bo zawsze maja w opcjach sterownikow wiecej opcji gdy np. podlacze pod rzutnik,skalowanie itd.

Przy ryzen nie warto dopłacać do tej grafiki dedykowanej typu r5 czy r4
Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 MX150
Matryca FULL HD IPS z dobrymi kąta widzenia, solidne aluminiowe wykonanie przy tym ciekawy design, nowy procesor 8 generacji, lekka i smukła obudowa waga 1,86 kg na laptopie 15 cali to bardzo dobry wynik, wygodna klawiatura, przyzwoite głośniki.

Lenovo Ideapad 320s-15 i5-8250U/8GB/256/Win10X MX130 Szar
Matryca FULL HD matowa IPS, procesor 8 generacji, miejsce na dodatkowy dysk SSD PCIe, aluminiowa obudowa.

Acer Aspire 5 i5-8265U/8GB/240SSD/Win10 FHD MX130

Jeżeli skupiasz się na maksymalnej wydajności w grach