Laptop do 4000-4500 zł (projektowanie/gry)

Cześć,
poszukuję laptopa do wymagających programów projektowych (m. in. SketchUp, AutoCad, ArchiCad, QGIS, ArcGIS, Photoshop, Lumion, Vectorworks, 3ds Max) oraz gier (m. in. LOL, CS, GTA).

Zależy mi na jak najlepszym odwzorowaniu kolorów (najlepiej matryca IPS, anty refleksyjna), powinien posiadać mocną kartę graficzną dedykowaną (do renderowania), ekran minimum 15".

RAM (jeśli to możliwe w tym przedziale cenowym) to 16 GB.
Dysk SSD (512 GB) + HDD (1 TB).

Najlepiej bez systemu.

Nie ma takiego.
Laptop zawsze będzie mniej wydajny od desktopa na takich samych podzespołach.
W tej cenie, tak w okolicach 4000 dostaniesz GTX 1650, i5 9300/Ryzena 3700 na 17 calach. Może gdzieś I7 wpadnie lub mocniejsza karta, ale ceny powariowały trochę. :wink: Sprawdź czy taka specyfikacja CI wystarczy.

Wiadomo, że desktop lepszy. Niestety, zależy mi bardziej na mobilności.

Czy patrzeć na konkretne firmy? Dell, Lenovo, MSI? Czy wszystkie trzy są ok na chwilę obecną?

Lenovo ma mocne wsparcie od producenta:
https://www.dobreprogramy.pl/Lenovo-Vantage,Program,Windows,101059.html

W Msi wszystko zrób to sam, wsparcie tylko dla desktopów. Ale ja mam Msi i polecam :wink:

Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/256 GTX1660Ti
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/256 GTX1660Ti
Ten sam model tylko w dwóch odsłonach. Posiada przyzwoitą matrycę FULL HD IPS z niezłym pokryciem, stonowany design, przyzwoity procesor 6 rdzeniowy, wydajną jak na ten budżet kartę graficzną, podświetlana klawiaturę, od razu 16 GB ram z możliwością rozbudowy do 32GB. W cenie wystarczyło jedynie na mniejszy dysk SSD, lecz posiada wolny slot na dodatkowy SATA.

W moim Y540-15 jakiejś szałowej matrycy nie ma, ot 89% srgb. Mogę wrzucić dokładnie co tam siedzi jutro. Poza tym bardzo fajny komputer, stonowany wygląd, klawiatura numeryczna - chociaż dość okrojona (bez entera). Po ustawieniu w tryb cichy rzeczywiście hałasu brak, czasem lekko zaszumi. W trybie zwykłym potrafi być głośny. Jak coś to pytaj, jestem na bieżąco

Nie mam zapisanych poszczególnych linków. Ale dobre dwa tygodnie temu robiłem przegląd wydajnych laptopów dla kumpla zajmującego się fotografią i też było parcie na dobre pokrycie kolorów.

Jeśli nie masz zewnętrznego monitora na którym pracujesz to mimo wszystko wygrywa w tym wszystkim wspomniany Lenovo Legion Y540. Tutaj masz link do wszystkich konfiguracji z których możesz wybierać. (jest filtr związany z systemem, RAM, ceną).

Pokrycie jest ok 90%. Inne modele są na poziomie 65-80%.

Cenowo z dodatkowym voucherem HP - atrakcyjnie wychodzą HP Pavilion Gaming, ale tutaj masz niższe odwzorowanie kolorów niż w Lenovo.

Sprawdziłem, u mnie zgłasza się Innolux N156HCE-EN1 (CMN15E8) więc ta sama matryca co w teście tego Acera - https://laptopmedia.com/review/acer-nitro-7-an715-51-review-comes-to-shatter-the-budget-gaming-industry/

Reszta to kwestia kalibracji którą też warto przeprowadzić.
Tak czy inaczej zewnętrzny monitor żeby zweryfikować kolory moim zdaniem nie zaszkodzi - ale to by trzeba było podwoić budżet…

90% przy takiej cenie i konfiguracji, to nie jest zły wynik.