witam
mam dylemat który wybrać, zrobiłem selekcję https://www.x-kom.pl/porownanie/652056,634149,626266,651634,651626
do czego potrzebuje?? obrobka zdjęć w lightroom, photoshop i zsby czasem w jakąś grę pograć, zakup na kilka lat ze tak powiem.
miałem swojego faworyta ale znajomy zasugerował innego i teraz mam zagwostkę. Dlatego pytam Was o zdanie
Wszystkie laptopy to dno.
Dwa mają tdp karty do 60-70 zbite, czyli jest to rozwiązanie dawniej zwane max-q i taka 3060 może będzie mogła konkurować z „pełną” mobilną 3050, bo ze stacjonarną wątpię.
Pierwszy natomiast pewnie się ugotuje, nie jestem pewien na ile układ chłodzenia 15 calowego lapka uciągnie 90W. Czytałeś recenzje?
Pomysł z 14 calami uważam za jeszcze edbardziej chybiony, mobilne może i to jest, ale karta albo przycięta wydajnością do poziomu minimum, albo będziesz miał piecyk, ale idzie zima więc OK.
14 calowy odpada za mały. pierwszy dell ma 80W gdzie msi scina już do 60 W.
A kwoty 6500 zl to juz nie przekrocze bo to i tak przegiecie lekko mówiąc, a stacjonarny no niestety ale odpada
Skróciłem listę i wyszły mi 3: https://www.x-kom.pl/porownanie/652056,651627,626266
dell - z tych wszystkich najlepsza grafika z 80W 6GB, ale 16 GB, procek 8 rdzeni 2.20-5 16 MB
msi gl66 - grafika najgorsza z tych 3 bo tylko 4 GB i max 60W, ale za to 32 GB i najlepszy procek 8 rdzeni, 2.3-4.6 24 MB
msi gf65 - grafika gorsza od dell bo scieta do 70W, ale 32 GB pamieci, ale procek najgorszy 6 rdzeni- 2.6-5 12 MB
brac dela ? bo karta graficzna odrobi straty na pamieci operacyjnej i 16 GB wystarczy
brac msi gl66 bo ma najlepszego procka i pamiec 32 nadrobi straty na grafice
brac msi gf65 bo grafika mimo ze scieta do 70W ale pamieci ma 32 i to rekompensuje gorszego procka…
Karta graficzna nie odrobi strat na Ram, ale… łatwiej jest dołożyć/wymienić ram, a nie cały laptop z wlutowaną kartą. Sprawdź specyfikację, ale stawiam, że ten model 32 GB Ram też obsłuży.
i tak źle i tak nie dobrze…
jest dell z 32 gb ale cena +1000 czyli 7500 czyli dramat
wlasnie to przemawia za mną że pamięć zawsze można zmienić kiedyś tam, a grafiki już nigdy.
ja potrzebuje do normalnej codziennej zwyklej pracy+ obrobionie czasem zdjęć w photoshopie + lightroom, żeby córka pograła w gry jakieś i żeby za dwa lata nie było że gra ze średniej półki powie bye …
Które Ty byś wybrał uwzględniając te wszystkie minusy…
Prawdopodobnie… tańszy. Z tych, które wystawiłeś, to brałbym chyba opcję nr 1, choćby dlatego, że można obniżyć tdp karty (w przypadku przegrzania).
Każdy z tych modeli spokojnie powinien Ci nie tylko za 2, ale i za 5 lat gry na średnich odpalić. Inny temat, czy laptop tyle wytrzyma, niby są to modele z wyższej półki, ale jak córka położy na kołdrze (czyli zatka otwory), to w jeden wieczór upiecze.
Tak, Dell Inspiron G15 5510 i7-10870H/16GB/512/Win10 RTX3060, aczkolwiek on też ma minusy, matryca VA jest słabsza od IPS, ale podpinasz zewnętrzny monitor do grafiki?
nie planuje podpinać bo nie mam monitora. a nie jest przypadkiem tak ze wva=ips i mimo ze ma 120 hz i ma odwzorowanie 100% barw srgb ? az taka kolosalna różnica będzie między wva a ips??
czemu tego skoro ma gorszy procesor, 4 rdzeniowy, 12 mb. wiem ze ma ips matryce. Az taka różnica jest między IPS a WVA?? pytam bo w internecie podaja ze WVA = IPS i chodzi tutaj o prawa patentowe.
a dwa WVA w tym delu podają że mają odwzorowanie srgb 100%, gdzie w msi cisza…
Powiem tak: może jednak rozważ tańszy laptop, nawet 2060(Super) na długo wystarczy, ale programy graficzne na 15 calowym ekranie, to trochę nieporozumienie. Da się, tak jak i jeździć rodzinnie na wakacje maluchem.
a wracajac do matrycy bo nie moge znalezc odpowiedzi wma to jest gorsza od ips ? bo jeden konsulntat twierdzi ze wma to rodzaj matrycy va czyli gorszej od ips (VA (mva czy PVA) to nie IPS) . ale ze to mam inne artykuły ze ips=wva …wiec juz nie wiem
jakbym mial obrabiac zdjecia w duzych ilosciach i profesjionalnie to sie zgadza sie zgadza ze porazka. ale do uzytko domowe i zdjecia raz na kwartal z jakiego wyjazdu czy cos…to da sie na moje
Idę w stronę Intela, Lenovo ma ostatnio problemy z najnowszymi modelami pod względem awaryjności i oddwania do serwisu, a Ryzek potrafi płatać figle różne, wiem że jest bardziej wydajny i bardziej sie opłąca cena/jakość